Pandemija koronavirusa / U Hrvatskoj 2.138 građana zaraženo koronavirusom. Međimurska županija bilježi rekordan porast

Među novožaraženima mnogo je školaraca

20.9.2020.
18:56
VOYO logo

Trenutno je u Hrvatskoj 2.138 građana zaraženo koronavirusom, a samo u posljednja 24 sata je 197 novootkrivenih. Četiri su pacijenta preminula, a na liječenju je u ovom trenutku 281 osoba, njih 21 na respiratoru. Ukupno u samoizolaciji mora biti 9475 građana.  

Mnogi od njih su školarci, ali uskoro će se i to promijeniti jer u slučaju zaraze neće cijeli razred morati u samoizolaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međimurska županija, inače, danas bilježi rekordan porast broja novozaraženih, a kakve promjene od sutra uvode neke škole u toj županiji koja je ukinula maske u školama doznaje Nataša Vidaković.

Iako današnja brojka pokazuje manje od 200 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, broj testiranja je i dalje velik - njih 4.348. A na testiranju u zagrebačkom DRIVE IN-u umjerena gužva. Među testiranima je i ova studentica koja uskoro odlazi na studij u London. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putujem za dva dana i osobe kod kojih moram ostati u samoizolaciji zahtijevaju test od mene, tako da ću se zbog toga testirati", rekla je Magdalena Butina, studentica.

"Trebam ići u Austriju za Beč poslovno pa treba mi što prije test pa sam našao na internetu da se to može odmah ovdje obaviti i došao sam", izjavio je Borislav Stojak iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako i danas grad Zagreb prednjači po broju novozaraženih u Hrvatskoj sa 53 nova slučaja, današnje žarište je u Međimurskoj županiji. Ondje je zabilježeno 26 novih slučajeva zaraze, od čega je 17 slučajeva sa svadbe prošloga vikenda.

"Sretna je okolnost što normalno se vodila kompletna evidencija tako da su epidemiolozi, kao što su i inače vrlo brzo, dakle su uspjeli pohvatati te kontakte. Oni su naravno u samoizolaciji sad. Nekima se javljaju simptomi, nekima ne", kazao je Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među kontaktima sa svadbe su i učenici nekoliko čakovečkih škola. Iako je Međimurje županija koja je uz Istru prva ukinula maske na nastavi - sada ih 3 škole vraćaju. Neke već sutra. 

Ovoga časa imamo 4 razreda u samoizolaciji i 10 nastavnika i smatramo da je to odgovorno ponašanje. Tako da smo se odlučili da od ponedjeljka i svi učenici i svi nastavnici u svim prostorijama u školama moraju nositi zaštitne maske. I ako se situacija uskoro popravi, naravno da ćemo ponovno ići za time da maske budu skinute", rekla je Sandra Breka-Ovčar, ravnateljica gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zbog sve većeg broja učenika i nastavnika u samoizolaciji, od sljedećeg će se tjedna u samoizolaciju po novim pravilima u cijeloj zemlji.

"Mi smo do sada u samoizolaciju slali cijele razrede, no prema novim preporukama neće to biti nužno nego ako se djeca i nastavnici pridržavaju propisanih mjera onda će u samoizolaciju ići zaista djeca koja su u nekom bližem kontaktu sjedila u razredu u odnosu na covid pozitivnog učenika", izjavila je Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ dr. Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se to točno odrediti, tko je sve najuži kontakt u školskim klupama -  trebalo bi se znati nakon detaljnih analiza epidemiologa.  

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo