Ovo nije dobro / U Hrvatskoj je prikupljeno na tisuće komada ilegalnog oružja, potvrdio je MUP za RTL.hr. Odgovor na pitanje koliko ga ima još uznemiruje!

Image
Foto: Anđelko Suhodolčan/24sata, Tomislav Miletić/PIXSELL, Facebook
Image
Foto: Anđelko Suhodolčan/24sata, Tomislav Miletić/PIXSELL, Facebook

'Količina dostupnog ilegalnog vatrenog oružja posljedica je ratnih zbivanja', kažu iz MUP-a

13.10.2020.
13:20
Anđelko Suhodolčan/24sata, Tomislav Miletić/PIXSELL, Facebook
VOYO logo

U kućama obitelji 22-godišnjeg napadača na policajca ispred zgrade Vlade, Danijela Bezuka, policija je pronašla dvije puške i čak 1169 komada raznog streljiva, a zbog toga je priveden otac napadača. 

Podsjećamo, Bezuk je jučer nešto iza osam sati ujutro došao u Zagreb na Markov trg te iz puške, prema svemu sudeći kalašnjikova, ispalio oko 30 hitaca prema zgradi Vlade, prilikom čega je ranio policajca koji je radio na osiguranju, a potom i na zgradu Sabora. Nakon toga se dao u bijeg i nedaleko od Markovog trga, na Jabukovcu, presudio sam sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještaju policije, pušku je u bijegu odbacio, a imao je još jedno oružje kod sebe.

Image

Na zgradi Vlade vidljive su rupe od metaka, na Markovu trgu zamjetno više policajaca

Ovaj je napad još jednom u središte pozornosti javnosti stavio i činjenice oko posjedovanja ilegalnog oružja. Hrvatska, zemlja koja je prije 25 godina vojnom akcijom završila ratna zbivanja na svom području, od tog trenutka se bori s velikim brojem ilegalnog oružja i streljiva u rukama građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna kampanja

Baš zbog toga, 2007. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je nacionalnu kampanju naziva "Manje oružja, manje tragedija". Preventivna je to kampanja, ističu u MUP-u, u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja. U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te podizanja opće sigurnosti, policija surađuje s predstavnicima civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnateljima obrazovnih ustanova i predstavnicima Crkve kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava te improviziranih sredstava kućne izradbe.

Do 2014. godine kampanja se provodila u suradnji s Programom ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a nakon završetka njihovog mandata u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova nastavilo je provoditi kampanju samostalno u suradnji s drugim zainteresiranim partnerima (Vijeća za prevenciju, jedinice područne i lokalne samouprave, HCR, Crveni križ…).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Aktivnosti u provedbi kampanje uključuju: interaktivne radionice i edukacije namijenjene rizičnim skupinama, odnosno osobama za koje postoji veći rizik da će doći u kontakt sa zaostalim oružjem (npr. djeca), info punktovi u gradovima i općima, posebice u dijelovima Republike Hrvatske koji su bilo zahvaćeni ratnim djelovanjima, provođenje medijske kampanje, ustupanje edukativnih i preventivnih materijala građanima i dr. U MUP-u se hvale i da je kampanja proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda.

Koliko ilegalnog oružja je prikupljeno?

A koji su rezultati ove, sada već višegodišnje kampanje? Iz MUP-a su za RTL.hr iznijeli pomalo uznemirujuće brojke. Naime, od 1. rujna 2007. godine pa do 30. rujna ove godine, prikupljeno je 5.227 komada automatskog ilegalnog oružja i čak 329.240 komada rasprskavajućeg ilegalnog oružja. Ono što je važno za dodati je da je u 13 godina kampanje prikupljeno i 9.025 komada oružja dozvoljene kategorije "B". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom vremenskom razmaku, prikupljeno je čak 5.501.464 komada streljiva i 5.382 kilograma eksploziva. 

Ne zna se koliko je ilegalnog oružja u Hrvatskoj

Na naš upit imaju li podatke ili barem okvirne brojke koliko još ilegalnog oružja u Hrvatskoj ima, iz MUP-a za RTL.hr odgovaraju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Količina dostupnog ilegalnog vatrenog oružja posljedica je ratnih zbivanja te tu količinu nije moguće procijeniti", kazali su za RTL.hr.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo