skupljanje potpisa / U Hrvatskoj je propao čitav niz pokušaja pokretanja referenduma: RTL donosi presjek svih inicijativa do sada

Nova inicijativa ambiciozno je krenula s četiri pitanja, od poništenja pretvorbe i privatizacije do ponovnog očitovanja o članstvu u EU-u, no nisu imali dovoljno potpisa

24.1.2022.
20:35
VOYO logo

Organizatori poručuju da ne vide način da njihova referendumska inicijativa bude srušena, u proteklih 30 godina propao je cijeli niz takvih pokušaja. U tri desetljeća tako su održana samo tri referenduma; od toga je prvi, 1991. bio povijesni, o hrvatskoj samostalnosti, a visokoj izlaznost od gotovo 84 posto nikada se više ni na kojim izborima, pogotovo na referendumu, nismo približili. 

Gotovo upola manja bila je izlaznost za referendum o ulasku u Europsku uniju 2012.-e, a baš zbog toga, neposredno prije, promijenjen je Ustav kako bi referendum bio valjan bez obzira na postotak birača koji na njega iziđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas je ta skliska odredba i dalje na snazi, a iskoristila je to i inicijativa U ime obitelji koja je uspjela i skupiti potpise i organizirati zapravo jedini referendum na temelju građanske inicijative. Te 2013. premijer je bio Zoran Milanović koji pitanje o ustavnoj definiciji braka kao zajednici muškarca i žene nije želio poslati na ocjenu ustavnosti. To sada stoji u Ustavu iako je izlaznost bila nešto ispod 38 posto. 

Ostale inicijative do završne faze, glasanja, nisu uspjele doći. Prvo prikupljanje potpisa organizirali su 2007. HSP i braniteljske udruge koji su željeli prekid suradnje s Haaškim sudom, no Ustavni sud zaustavio je proces zbog proceduralne greške. 2008. nije prikupljeno dovoljno potpisa za glasanje o ulasku u NATO pa je Hrvatska godinu dana poslije glatko postala članica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dvije inicijative /

Mostovci su s osmijehom na licu Saboru predali više od 800 tisuća potpisa, poručuju: 'Prestanimo maltretirati građane!'

Image
dvije inicijative /

Mostovci su s osmijehom na licu Saboru predali više od 800 tisuća potpisa, poručuju: 'Prestanimo maltretirati građane!'

Te se godine isto dogodilo i inicijativi More je kopno. Cilj je bio odbaciti sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, ali potpisa nije bilo dovoljno. No 2010. preokret; pet sindikalnih središnjica predalo je više od 813 tisuća potpisa za referendum o izmjenama Zakona o radu. Toliki pritisak tadašnja Vlada Jadranke Kosor nije mogla podnijeti. Zakon je povučen iz procedure pa iako referendum nije održan, cilj je postignut.

Nova inicijativa ambiciozno je krenula s četiri pitanja, od poništenja pretvorbe i privatizacije do ponovnog očitovanja o članstvu u EU-u, no nisu imali dovoljno potpisa. Za takozvani "Referendum o ćirilici" Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prikupljeno je dovoljno potpisa, ali je Ustavni sud procijenio da pitanje nije u skladu s Ustavom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu sudbinu imala je i inicijativa 17 sindikata iz javnog sektora koji su željeli referendum o outsorcingu. Ustavni sud nije dopustio ni referendum protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, ali Vlada je na kraju i od toga odustala. 2018. trajao je pravi politički triler oko inicijativa za smanjivanje prava predstavnika nacionalnih manjina u Saboru i protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a na kraju su iz Ministarstva uprave uvjeravali da među predanim potpisima valjanih nije bilo dovoljno.

Dovoljno potpisa nije prikupljeno ni u posljednjem pokušaju krajem prošle godine protiv uvođenja eura. Sudbina MOST-ovih inicijativa u rukama je Sabora, ali i Vlade i Ustavnog suda. A kakav epilog očekuju građani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neka se Most pobrine, neka bude ustrajan pa ćemo mi podržati, da ćemo biti slobodniji, a ovo koji je pritisak da ja ne mogu u banku ići, ne mogu u Finu ići... bezobrazluk'', komentirala je Milica Stanovečki iz Zagreba. 

''Nisam za COVID potvrde, nisam. Ali ja sam to sve obavila, ja sam u penziji, meni to više niti ne treba, to što mi treba imam u mobitelu. Podržavam ih'', rekla je Gordana Dvojković iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Most je iznevjerio sve one koji su u njega vjerovali. Postavili su se na početku kao jedna moralna vertikala, međutim, bit ću vrlo iskren - nisu ni do koljena Hrvatskoj demokratskoj zajednici'', komentirao je Ivica Hodorović iz Zagreba. 

''Smatram da su dosta dobri, da se barem bore za mladost i budućnost. Sve više ljudi samo hoće biti pozitivno radi tih potvrda i uopće ne razmišlja logično. I nadam se da neće, da će se to napokon ukinuti'', rekla je Andrea Balić iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo