DJECA I RODITELJI / U Hrvatskoj lani samo 1325 očeva na roditeljskom dopusta, Finci ih obavezali zakonom

Image
Foto: Shutterstock

Skandinavci žele promicati dobrobit i ravnopravnost spolova, koja je još u većem dijelu Europe deklarativna

12.2.2020.
12:46
Shutterstock
VOYO logo

Finska vlada planira uvesti jednak roditeljski dopust i za majke i očeve i to po 6, 6 mjeseci kako bi natjerala očeve da se jednako brinu za malu djecu čime žele promicati dobrobit i ravnopravnost spolova, koja je još u većem dijelu Europe deklarativna.

Sada u Finskoj porodiljni dopust za majke iznosi 4,2 mjeseca dok se očevima daju 2,2 mjeseca dok dijete ne napuni dvije godine. Usto mogu dijeliti još šest mjeseci roditeljskog dopusta.  No, kako je samo jedan od četiri oca koristi svoja roditeljska prava i obveze, vlada je zaključila da ih na jednaku brigu o maloj djeci treba pogurati zakonskim izmjenama prema kojima mogu na majku prenijeti samo 69 dana roditeljskog dopusta, piše Večernji list.

Europska unija kaska za Finskom, ali promjene su nužne i neizbježne jer prema obvezujućoj Direktivi o ravnoteži privatnog i poslovnog života, usvojenoj lani, sve članice EU u roku od tri godine moraju očevima osigurati najmanje 10 dana plaćenog dopusta nakon rođenja djeteta te dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta za očeve. 

Hrvatska već ima za očeve četiri mjeseca roditeljskog dopusta od kojih dva ne mogu prenijeti na majku djeteta, međutim hrvatski muškarci u ogromnoj većini nisu skloni odlasku na roditeljski dopust, ali zato se kod razvoda mnogi žale da su zakinuti jer je sud presudio da djeca žive s majkom.

Muškarci u Hrvatskoj mogu ići na rodiljni dopust ako majka kad dijete napuni 70 dana života na njih prenese u cijelosti ili djelomično preostali dio rodiljnog dopusta do 6 mjeseci djetetova života te nakon toga mogu uzeti četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih su dva neprenosiva na majku. Za blizance, treće i svako rođeno dijete roditelji mogu biti na roditeljskom dopustu do treće godine života djeteta. No, u stvarnosti su uglavnom majke te koje s djecom provode prvu godinu života, odnosno prve tri ako je riječ o blizancima ili trećem i svakom sljedećem djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) samo 137 muškaraca koristilo rodiljni dopust, a 53.630 žena, dok je 1325 muškaraca koristilo roditeljski dopust i 29.306 žena. Lani je najviše očeva koristilo roditeljski dopust u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, njih 510, dok je najmanje očeva roditeljski koristilo u Područnoj službi Požega (21) i u Područnoj službi Gospić (21). I godinu ranije, u 2018. samo je 138 muškaraca u Hrvatskoj koristilo rodiljni dopust dok su 1522 muškaraca koristila roditeljski dopust.

Usporedbe radi te godine je 53.644 žena koristilo rodiljni dopust, a 29.991 žena roditeljski dopust. I u 2018. godini najviše je očeva koristilo roditeljski dopust u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (481), dok je najmanje očeva koristilo isto pravo u Područnoj službi Požega, samo njih 17. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekle tri godine najviše muškaraca na rodiljnom dopustu u Hrvatskoj bilo je 2017., njih 156, dok je roditeljski dopust koristilo 1364 očeva. Istodobno te godine rodiljni dopust je koristilo 51.490 žena, te roditeljski njih 29.192. Kao i lani i 2018. i u 2017. najviše očeva je koristilo roditeljski dopust u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 488, a najmanje očeva na roditeljskom je bilo u Područnoj službi Virovitica, samo njih 15. 

No, u protekle tri godine porastao je broj očeva koji su koristili dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta kojeg inače mogu iskoristiti i do 8 godine djetetova života. Tako je lani dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta koristilo 1950 očeva, 2018. njih 1415, a 2017. tek njih 719. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo