nedostatak domaćih radnika / U Hrvatskoj nikada više stranih radnika. Hoće li Vlada konačno ubrzati administraciju za njihovo zapošljavanje?

Kvote su ukinute još lani, ali poslodavci za svakog stranca moraju dobiti dozvolu za boravak i rad

8.10.2022.
20:00
VOYO logo

Rodne Filipine zamijenio je Zagrebom, radi u jednom restoranu gdje se više priča engleski nego hrvatski jer su kuhari većinom stranci.

"Odlučio sam doći u Hrvatsku jer je dio Europe. Čuo sam da je vrijeme dobro, da ima jako puno lijepih mjesta. Ljudi su jako ljubazni, a rekli su mi da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja", rekao je Filipinac iz jednog zagrebačkog restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje živi i radi već sedam mjeseci. U nedostatku domaće radne snage, vlasnik restorana angažirao je agenciju za zapošljavanje i sada su mu većina radnika stranci. Cijeli proces trajao je oko tri mjeseca.

"Ja nemam neke kritike, ali bilo bi ljepše da je brže. Ili recimo da ja želim iz jedne firme prebaciti u drugu, taj proces bi morao biti brži, ali napredujemo tu moram pohvaliti državni aparat. Gle, prije dvije godine su bile stroge kvote, sad nisu", rekao je vlasnik restorana Davor Bienenfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godina nije ni završila, a već je rekordna po broju izdanih dozvola za boravak i rad stranim radnicima. Do kraja kolovoza izdano je više od 86 tisuća dozvola za strance, lani 81 tisuća, a 2020. 66 000. U sektoru turizma ove godine izdano je 28 tisuća dozvola, više ima jedino u graditeljstvu.

Image
nedostaje nam radnika /

Provjerili smo kakve uvjete kod nas imaju strani radnici? Sve češće na radna snaga dolazi s Filipina i Indije

Image
nedostaje nam radnika /

Provjerili smo kakve uvjete kod nas imaju strani radnici? Sve češće na radna snaga dolazi s Filipina i Indije

Kvote za strance ukinute su lani, a potreba za radnicima, pogotovo tijekom turističke sezone je tolika da se ide u nove promjene, najavili su ministri sinoć na danima turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smjer kojim idemo je naravno uz poštivanje svih zakonskih propisa i europskih direktiva, ubrzati procedure da možemo ostati u okviru onoga što su obveze državnih institucija", rekao je ministar Davor Božinović.

Ideja je smanjiti birokraciju i digitalizirati proces kako bi se brže dolazilo do dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji su već protekle godine radili u turizmu, ne bi prolazili dodatne provjere za iduću godinu. Isto tako digitalizirali bi se i povezali dodatno procesi i da ne mora poslodavac i djelatnik dolaziti predavati papirologiju. Znači cijela digitalizacija sustava", kazala je ministrica Nikolina Brnjac.

Izmjenama Zakona o radu, stalni sezonci moći će raditi na određeno i neodređeno. Izvan turističke sezone radni odnos će moći zamrznuti i zaposliti se i kod drugog poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike