ZABRINJAVAJUĆI PODACI / Od ove podmukle bolesti oboli više od 22.500 Hrvata, a liječnici upozoravaju: 'Ta će se brojka udvostručiti'

Do 2030. godine očekuje se da će od raka u Hrvatskoj godišnje obolijevati 50 tisuća ljudi

30.11.2018.
13:40
VOYO logo

U Hrvatskoj kreće ofenziva na crnu statistiku oboljelih od raka. Prvi puta predstavljen je Nacionalni plan borbe protiv te zloćudne bolesti.

Želi se spasiti između 5 i 7 tisuća života. Liječenje oboljelima u Splitu bit će lakše u novotvorenoj dnevnoj bolnici onkologije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preventivni pregledi kod Anđelke su otkrili karcinom dojke, a terapije prima u novotvorenoj dnevnoj bolnici splitske onkologije.

“Ma savršeno je, ovo ne može biti nego tako u svakom pogledu, jer osjeća se čovjek kao da je doma. Znaš da moraš to primiti, primiš, ideš doma i to je to”, kazala je Anđelka Selak, pacijentica iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj više od 22.500 ljudi oboli od raka

“Nažalost 14 i pol tisuća umre, a taj broj raste i do 2030. godine će se udvostručiti te se očekuje da će nas oboljeti, pazite sad ovo, 50 tisuća na godinu”, rekao je predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, prof. dr. Eduard Vrdoljak.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje je alarmantno i zato je predstavljen Nacionalni plan borbe protiv raka koji će u Sabor iduće godine, a u stvarnu primjenu 2020. godine.

“Ovo je izazov i problem za sve nas. Mi i naša djeca ako ne poduzmemo mjere, oboljet ćemo od raka“, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere su brojne, a sastavili su ih vodeći stručnjaci i pacijenti. Građani također mogu dati svoje prijedloge na nacionalni plan, a krajnji cilj bit će smanjiti porast broja oboljelih i umrlih od malignih bolesti.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike