hitno riješiti problem / U Hrvatskoj oko 2000 medicinskih sestara ima završen fakultet, ali titula magistre nije im priznata

Image
Foto: Borna Filić/Pixsell

U Komori ističu i kako je nedopustivo da je Hrvatska ostala jedina u EU koja obrazuje medicinske sestre na razini srednje škole

6.5.2019.
17:33
Borna Filić/Pixsell
VOYO logo

U Hrvatskoj radi oko 2000 medicinskih sestara koje su završile fakultet i postale magistre sestrinstva, no ta im titula do danas nije priznata u sustavu zdravstva. Stoga je priznavanje visokoškolskih kvalifikacija jedan od zahtjeva koji su sestre u petak uputile ministru zdravstva, uoči Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja, koji će obilježiti nizom događaja.

“Upućujem apel ministru zdravstva da riješi priznavanje visokog obrazovanja medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama, zatim pitanja temeljnog obrazovanja medicinskih sestara uz uspostavljanje jasne obrazovne vertikalne strukture", rekla je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Slava Šepec na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Prve medicinske sestre upisale su studij još 2005., no 2019. godine u uredbama o radnim mjestima još ne postoji stavka 'diplomirana medicinska sestra' odnosno 'magistra sestrinstva'. Postoje studiji koji obrazuju takav profil zdravstvenih djelatnika, ali oni ne nalaze svoje mjesto u sustavu niti su kao takvi plaćeni", upozorio je Adriano Friganović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su neke bolnice to pitanje riješile unutar sebe određenim položajnim mjestima, s Ministarstvom zdravstva, u kojem su se u međuvremenu promijenila petorica ministara, vođeni su pregovori. Ipak, rješenje ni do danas nije nađeno.

U Komori ističu - nedopustivo je da je Hrvatska ostala jedina država u EU koja obrazuje medicinske sestre na razini srednje škole. Ističu kako su one jedina profesija koja na razini srednje škole ima petogodišnje obrazovanje, a zatim gotovo identični program na dodiplomskom studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HKMS-u drže kako je medicinske sestre, da bi ih se zadržalo, potrebno osloboditi poslova koji nisu u domeni zdravstvene njege. Ujedno, treba stvoriti radne uvjete koji bi im omogućili da obavljaju zdravstvenu njegu na siguran način. 

U Hrvatskoj je registrirano 38.000 medicinskih sestara, a procjenjuje se da ih u zdravstvenom sustavu nedostaje 12 tisuća. U ovom trenutku, kažu u Komori, najviše ih nedostaje u priobalnom području, u kojima se nitko ne javlja na oglašena radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odredilo je ovogodišnju kvotu za uvoz 200 sestara kako bi se pokrio trenutačni manjak. No, kvote se određuju na godinu dana koja nije dovoljna da sestre prođu program priznavanja kvalifikacija u Hrvatskoj pa je pitanje gdje i što one mogu raditi bez odobrenja za samostalni rad", kazala je Šepec.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo