Analiza podataka / U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 640 tisuća turista, ali u usporedbi s rekordnom 2019. godinom: 'Tuga i žalost'

Od turizma ovisi čak 20 posto BDP-a

8.7.2021.
21:00
VOYO logo

Uz more je lakše, a u Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 640 tisuća turista, što je otprilike 200 tisuća više nego na isti dan lani.

No, prošlogodišnja sezona i nije za usporedbu. Kako stojimo u odnosu na rekordnu 2019. godinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stradun kroz koji se može proći bez naguravanja. Prizor koji je, ako izuzmemo prošlo ljeto, godinama bio nezamisliv. Mnogi su domaći priželjkivali manje gužve, ali, kako se kaže: oprezno sa željama, moglo bi se ostvariti.

"Tako vam je to. Tuga i žalost. Ljudi se moraju procijepit ako mislimo da nešto bude. Ako ne, Dubrovnik je kaput", izjavila je Mare Rašić iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORUKA PREMIJERA /

VIDEO Plenković na sjednici Vlade: 'Odabir je ili zdravlje i turizam ili kraj sezone i hospitalizacije'

Image
PORUKA PREMIJERA /

VIDEO Plenković na sjednici Vlade: 'Odabir je ili zdravlje i turizam ili kraj sezone i hospitalizacije'

"Mislim da nije dobro. Bolje ipak kad je puniji Stradun. Pazite, ovo je početak ljetnih igara. Znači, u topu smo sezone i volio bih da je ipak nešto malo življe i da su malo više događanja", rekao je Željan Matić iz Dubrovnika.

Ovako je Stradun izgledao u ovo doba prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa glavni uzrok svi mi to znamo je da su nama na prvom mjestu bili Britanci koji zbog ubvjeta koji vladaju u Velikoj Britaniji ne mogu putovat. Jednako oni kao i mi čekamo kad će njihova Vlada popustit mjere da se može putovat", poručio je Stanko Ljubić, vlasnik turističke agencije i član Turističkog vijeća grada Dubrovnika i županije.

Prema podacima HTZ za prvi tjedan u srpnju, Dubrovačko-neretvanska županija je na 54 posto noćenja iz istog tjedna rekordne 2019. godine. Splitsko dalmatinska na 70 posto noćenja iz 2019, šibensko-kninska na skoro 73 posto. Istarska i Primorsko-goranska na čak oko 78 posto, a najbolji prvi tjedan srpnja u odnosu na prvi tjedan u 2019.-toj ima županija s najvećim brojem oboljelih od Covida- zadarska županija. 81 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da budemo oprezni, da budemo i dalje odgovorni i da svi zajedno, zajedničkim snagama, odradimo ovu turističku sezonu do kraja, a pred nama je glavni dio, ali, nadam se, i post sezona", izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

A ona se ne tiče samo onih koji od turizma žive nego svakog građana jer od turizma ovisi čak 20 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo