osuda zastupnika / 'U Hrvatskoj svaki zidić i ograda koji drže do sebe imaju ustaško U ili kukasti križ, i to nikoga ne brine'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HNS-ov Igor Koloman kaže kako je glavni problem u Hrvatskoj što smo okruženi retorikom mržnje i netrpeljivosti, a da je svastika na Poljudu samo posljednica toga

17.6.2015.
14:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Kukasti križ na Poljudu razlog je stanke koju je na početku saborskog zasjedanja zatražila većina saborskih klubova. Stanku su zbog toga zatražili HNS, SDP, HSU, Laburisti, Klub nezavisnih ljevičara, Klub DC-a, Reformista i Novog vala te nezavisni zastupnik Damir Kajin.

"U ovoj zemlji svaki zidić, svaka ograda, svaka trafostanica u RH koja drži do sebe ima jedno ustaško U, jedan kukasti križ ili jedan 'Za dom spremni' na sebi i to nikoga ne brine. To više nitko ni ne briše, nitko se više na to ni ne obazire. Svako malo na nekom javnom okupljanju u RH dižu se desnice, mi smo okruženi retorikom mržnje, netrpeljivosti, na temelju razlika među nama bilo koje vrste. Mrzimo se i tako se i ponašamo, tako i govorimo, to je problem koji mi imamo u ovoj zemlji. Svastika na Poljudu je posljedica tog problema. I da ne bi bilo zabune, ustaško U, 'Za dom spremni' i kukasti križ su isto, među njima nema razlike, nema relativizacije zločina i onoga što ti znakovi predstavljaju, to je potpuno isto. Ono što dodatno zabrinjava je da nam se takve stvari događaju često i u velikoj mjeri tamo gdje se okupljaju mladi ljudi, na sportskim događajima, ne nekim koncertima, na nekim vrstama javnih okupljanja. To znači da imamo dodatno duboki problem, mi smo zakazali. Naravno da je to jednim dijelom dio kućnog odgoja, odnosno ne odgoja, ali ne sam, ne sam. Temeljne vrednote je i država dužna promovirati i mi smo u obrazovnom sustavu očito u tom smislu zakazali.
I žao mi je, i to ću reći, žao mi je da smo propustili priliku i kroz građanski odgoj raditi na tome i dati našoj djeci šansu za bolju budućnost, i za bolje međusobne odnose, i za više poštovanja, i za više suradnje među svima nama, a za manje kukastih križeva i sličnih strahota", rekao je HNS-ov Igor Koloman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u klubu HNS-a mislimo da je vrijeme i da Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo RH digne glas, digne glas i uzvikne jasno, glasno i ponosno da ustaško U, kukasti križevi i "Za dom spremni" nismo mi, da to nije Hrvatska, da smo mi jedna pristojna, otvorena zemlja i da to s nama nema veze. Jer na kraju krajeva, kolegice i kolege, to piše i u našem Ustavu, to piše u dokumentu na kojem je ova država utemeljena, ako to u ovom trenutku u ovoj zemlji više išta ikome znači, a nadam se da znači", dodao je Koloman.

Incident na Poljudu komentirao je i nezavisni Branko Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne sramimo se mi fašizma, ustašluka, kukastih križeva i sličnih simbola, to je dokaz. Dokaz je grad Zagreb, pogledajte zidove u gradu Zagrebu.  Mi se počinjemo sramiti tek ako nas uhvate u indolenciji prema znakovlju zla. Tek kada su Talijani to vidjeli, onda smo se mi počeli sramiti. I sada vidi vraga, svi smo konsternirani, čitava Hrvatska se ustala na noge i kaže 'pa tko je to dozvolio'. Postali smo tolerantni na puzajući fašizam. Krive su institucije koje ne reagiraju, toleriraju širenje mržnje, krivi su i čelnici u nogometu", rekao je Vukšić i dodao kako je najnetolerantnija osoba u hrvatskom nogometu ujedno i najmoćnija.

"Mamić širi mržnju, prijeti, tuče, politizira i politički navija i stranke ga prihvaćaju takvoga. Oslobađa ga bilo kakve odgovornosti društvo, oslobađaju ga odgovornosti mediji. Davor Šuker se snebiva zbog svastika, a sam je hodočastio grob zločinca Pavelića i sada on kaže kako se to može činiti. I mi smo tolerantni i on je izabran za predsjednika Nogometnog saveza", rekao je Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas se može sve činiti, krasti, lagati, poticati mržnju i biti stup društva. Zaprepaštena je svastikom na Poljudu i predsjednica. Bila je na utakmici gdje se skandiralo 'Za Dom spremni', nije ustala, nije joj to smetalo. Zašto to nije? Da, bila je veličanstvena atmosfera kada su vikali 'Za dom spremni'. Krivi su i oni koji puštaju na nogometnim utakmicama Thompsonovu pjesmu, pjevača čija pjesma počinje 'Za dom spremni' i kaže, nikada se toga neće odreći. Čovjeka koji je pjevao, ne znam da li sada pjeva Jasenovac i Gradiška stara. To se pušta na službenim utakmicama reprezentacije. Pa to je sramotno i mi ovdje se sada isto tako iščuđavamo. Split je normalna posljedica i oni koji su to napravili mislili su da ne čine neko veliko zlodjelo. I sada ih brine da reprezentaciju slučajno ne bi maknuli s natjecanja. Nije nam bitno što je društvo bolesno, nego samo da naši nogometaši odu i da igramo utakmice, a da i dalje pišemo fašističko znakovlje gdje god stignemo", rekao je Vukšić.

HDZ-ov Jasen Mesić je također osudio svastiku, pozvao na osuđivanje svih totalitarnih režima i rekao da HDZ to radi stalno i sustavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Baranović iz DC-a kaže kako je fašizam pred vratima te da ih je već debelo otvorio u Hrvatskoj.

"Nemojmo se, dame i gospodo, više tako olako šetati kraj tog problema, pogledajmo istini u oči. Svaka priča ima svoje ishodište, zapitajmo se mi danas u ovoj sali koliko se proteklih godina ishodište relativiziranja zločina, koliko se to ishodište nalazilo u ovoj sali u ovoj govornici, u mnogim raspravama? Što mi dame i gospodo radimo? Jesu li Englezi stigmatizirali englesku vojsku i Churchilla zbog toga što je bombardirao Dresden? Naravno da nisu. Počinio je ratni zločin u okolnostima u povijesti u kakvima je počinio. Jesu li Amerikanci stigmatizirali svoga predsjednika jer je svjesno bacio 2 atomske bombe i pobio par stotina civila žena i djece? Civila, ne ratnih zarobljenika, nego civila. Ali mi smo zgazili u hrvatskoj javnosti svijetlu epizodu partizana zbog zločina koji su počinjeni, istina '45. i '46. godine dijelom. U mom gradu, koji je dao 1350 momaka na Sutjesci, u toj istoj antifašističkoj koaliciji na koju se mi čak i ustavno zaklinjemo, se neki dan skidalo ime njihovog vrhovnog zapovjednika. Koju smo poruku poslali desnim radikalima? Naprijed gospodo, uzmite pinel i piturajte kukaste križeve. Ocrtajte još veći kukasti križ na Poljudu, na stadionu kluba koji je igrao pod partizanskim dresom protiv engleske vojne reprezentacije", rekao je Baranović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburist Dragutin Lesar kaže kako svastika na Poljudu nije uzrok, već posljedica.

"To je posljedica dubokih ideoloških podjela, posebice zadnjih dvije godine, nametnutih povijesnih rasprava i otvaranja vrata avetima koje kad izađu, nitko više ne može kontrolirati, a sve zato da bi se pobjeglo od rasprave o sadašnjosti. Slovo 'U', 'Za dom spremni' i kukasti križevi u Hrvatskoj se proglašavaju domoljubljem, domoljubljem. Ja na to mogu odgovoriti: damo da i kažu da se u Hrvatskoj domoljubi proglašavaju seljačinama. Sve njih koji to rade trebalo bi podsjetiti da se domovina voli na drugačiji način, između ostalog i poštenjem. I kada taj kriterij bude dominantan, neće biti ni vremena, ni prostora, ni mogućnosti da ova ideologija, koja je izuzetno opasna, bude proglašavana običnim huliganstvom, a domoljubi seljačinama", rekao je Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peđa Grbin iz SDP-a kaže kako križ na Poljudu nije izdvojen slučaj.

"Kukasti križ na Poljudu je posljedica dugogodišnjeg zabijanja glave u pijesak. Kukasti križ na Poljudu je plod dugogodišnje relativizacije govora mržnje kojem smo prečesto svjedočili. Kukasti križ na Poljudu je plod toga što ustaški poklič 'Za dom' neki uporno pokušavaju prikazati kao drevni hrvatski pozdrav i znak domoljublja, a on to nije.
Kukasti križ na Poljudu je i plod toga kada neki odu izvan granica RH recimo u Kanadu, pozivaju na naoružavanje i iza svakog ćoška vide neke nove narodne neprijatelje. SDP danas, ovdje, još jednom ponovno po ne znam koji put osuđuje svaki govor mržnje i poziva sve relevantne političke čimbenike, sve naše kolegice i kolege i u ovom Saboru da svaki govor mržnje osude kada se dogodi, a ne onda kada nam to ukaže neko izvan granica RH. Ali isto tako SDP danas i ovdje poziva sve kolegice i kolege, sve političke čimbenike da se više maknemo od prošlosti, da prestanemo voditi bitke iz '41.i bitke iz '91. Mi iz SDP-a pozivamo vas sve da se zajedno okrenemo budućnosti, da počnemo govoriti o rastu BDP-a i industrijske proizvodnje, da počnemo govoriti o rastu izvoza i osobne potrošnje, da počnemo govoriti o rastu zapošljavanja po kojem je Hrvatska danas u vrhu Europe", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo