HTZ ZADOVOLJAN / U Hrvatskoj trenutno boravi 310.000 turista: U planu uskoro i kampanja za domaće goste

Image
Foto: PIXSELL

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić rezultate u kolovozu ocjenjuje iznimno dobrima s obzirom na okolnosti

31.8.2020.
14:05
PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj je trenutno oko 310.000 turista od kojih 240.000 stranih, a tijekom posljednjeg kolovoškog vikenda došlo ih je 106.000, doznaje se u ponedjeljak iz HTZ-a čiji direktor Kristjan Staničić rezultate u kolovozu ocjenjuje iznimno dobrima s obzirom na okolnosti.

Image
online konferencija /

Turizam nakon koronakrize: 'Pokazalo se da je održivi turizam nešto što trebamo skupa razvijati'

Image
online konferencija /

Turizam nakon koronakrize: 'Pokazalo se da je održivi turizam nešto što trebamo skupa razvijati'

"Iza nas je kolovoz, u kojemu smo s obzirom na okolnosti ostvarili iznimno dobre rezultate. Naše daljnje strateške i marketinške aktivnosti ponajprije će ovisiti o epidemiološkoj slici Hrvatske i zemalja u okruženju, a neizvjesnost po tom pitanju zahtijeva fleksibilnost i spremnost na brze i stalne prilagodbe. Svjedočimo da su se pojedine zemlje u okruženju počele zatvarati, što također uzimamo u obzir pri definiranju aktivnosti u posezoni", rekao je Staničić za Hinu u povodu kraja kolovoza, odnosno ljetnog dijela sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kolovozu 64 posto lanjskih noćenja

Iznosi pritom podatke eVistora po kojima je tijekom vikenda od 28. do 30. kolovoza ostvareno nešto više od milijun noćenja, od čega su 319.000 ostvarili njemački turisti, te potom Poljaci 109.000, a Slovenci 83.000.

Na Viru je za vikend među svim destinacijama ponovo bilo najviše noćenja, 52 tisuće, a slijede Rovinj i Crikvenica, pri čemu su Vir i Rovinj, po podacima iz eVisitora, i prve dvije destinacije po ukupnom broju noćenja za cijeli kolovoz - Vir sa 756.000, a Rovinj sa 651.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prvih pet destinacija po noćenjima u kolovozu su i Medulin, Poreč i Crikvenica.

Ukupno je u kolovozu, točnije do 30. kolovoza, u Hrvatsku došlo 2,6 milijuna turista, koji su ostvarili 20,7 milijuna noćenja, što je 64 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačko tržište je zadržalo vodeću poziciju s 5,2 milijuna noćenja, a s gotovo četiri milijuna noćenja slijede domaći turisti. Slovenija je treća s 2,7 milijuna noćenja njihovih turista u Hrvatskoj u kolovozu, dok su četvrti i peti Poljska i Češka s 2,2 odnosno 1,3 milijuna noćenja.

Po županijama, najviše je noćenja u kolovozu ostvareno u Istarskoj županiji - nešto više od pet milijuna, dok je u Primorsko-goranskoj županiji bilo 4,1 milijun noćenja,  Splitsko-dalmatinskoj 3,9 milijuna, Zadarskoj 3,7 milijuna, a u Šibensko-kninskoj 1,6 milijuna noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući kako se kompletna statistika dolazaka i noćenja za kolovoz i za prvih osam mjeseci ove godine može očekivati u prvom dijelu rujna, iz HTZ-a dodaju da su s obzirom na pandemiju pripremili nekoliko različitih komunikacijskih koncepata koje će primijeniti ovisno o tržištu i okolnostima.

"Ako situacija dopusti, za jesen planiramo pokretanje kampanje "Tjedan odmora vrijedan" za domaće turiste i poticanje njihove potrošnje u posezoni korištenjem turističkih usluga u zemlji po nižim cijenama", najavljuje Staničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno naglašava i da "domaći turisti u ukupnom rezultatu dosadašnjeg dijela turističke godine imaju udjel od 20 posto što je važan udio, te da se njihov doprinos očekuje i u posezoni s kraćim i vikend putovanjima".

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike