Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kolinda Grabar-Kitarović

'U Hrvatskoj u biološkim obiteljima ima mnogo zanemarene djece, a neki bi parovi dali život da udome'

Održana je konferencija u povodu 30. obljetnice prihvaćanja Konvencije UN-a o pravima djeteta

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Hina/ 8.11.2019. u 13:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja prava djece. Upozorila je na nužnost prevencije nasilja te na olakšavanje postupka udomljavanja djece.

Više angažmana u problemu vršnjačkog nasilja

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba održana je konferencija u povodu 30. obljetnice usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Međunarodni je to dokument koji je Glavna skupština UN-a usvojila 20. studenoga 1989. godine kao obvezujući akt kojim se štite prava djece u svijetu.

Grabar-Kitarović istaknula je kako u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja dječjih prava, ali i dodala kako ima mjesta za napredak u smislu poboljšanja mogućnosti posvajanja i udomljavanja djece.

"U Hrvatskoj u biološkim obiteljima ima mnogo zanemarene djece, a neki bi parovi dali život samo da udome", istaknula je i dodala da djeci treba osigurati sigurno djetinjstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednica smatra kako se društvo mora više angažirati zbog problema vršnjačkog nasilja. Istaknula je da je nasilje nad maloljetnicima i među njima tema kojoj se treba više posvetiti na međuresornoj razini.

Apelirala je i na to da sustavna prevencija bude prioritet, a ne "gašenje požara" kada se zapali vatra medijskog upozoravanja na propuste i na primjere loše prakse. Predsjednica se osvrnula i na ratna iskustva u kojima ni djeca u Hrvatskoj nisu bila pošteđena stradanja te na prava djece izbjeglica. 

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

"Danas su djeca velike žrtve izbjegličkog vala jer je više od 50 milijuna djece istjerano iz svojih domova i nemaju mogućnost pohađati ni osnovnu školu. Taj pogubni nedostatak obrazovanja djece i mladih uzrok je mnogih novih nepravdi, novih sukoba i siromaštva jer je obrazovanje snažno oružje protiv razlika među ljudima", poručila je Grabar-Kitarović.

''Izostanak reakcije donosi štetu''

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je kako se društvo mora brinuti za djecu i obitelj, a osobito za one koji su u riziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Izostanak učinkovite i pravodobne reakcije djetetu donosi štetu, što predstavlja zanemarivanje dječjih potreba od institucija i društva u cjelini", kazala je Bedeković.

Napomenula je da je Hrvatska kao potpisnica Konvencije od 1991. godine među zemljama koje su preuzele obvezu osiguravanja i zaštite ljudskih prava i sloboda. Istaknula je da se u proteklih 30 godina može zamijetiti znatan napredak u području zaštite prava djeteta, što je vidljivo u promociji prava i interesa djece u društvu, ali i kroz provedbu zakonodavnog okvira i strateških dokumenata.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je da sve institucije u Hrvatskoj savjesno i odgovorno rade kada su u pitanju djeca. Ocijenio je važnim da što manje slučajeva u kojima su uključena djeca dolazi u sustav pravosuđa te da sve institucije, od obitelji, sustava odgoja i obrazovanja, daju puni doprinos u procesu odnosa s djecom.

Hina/ 8.11.2019. u 13:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
promjena utorkom

Ovo su nove cijene goriva koje vas od danas čekaju na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba