STANJE ALARMANTNO / U Hrvatskoj upaljen crveni alarm! Meteorolozi: Jadran je danas najopasnije mjesto u Europi

Image
Foto: Screenshot/Pixsell

Meteorolozi već danima upozoravaju kako je i pred Hrvatskom pravi toplinski val

31.7.2018.
10:48
Screenshot/Pixsell
VOYO logo

Za danas su ponovno na snazi upozorenja meteoalarma. Duž cijele obale upaljen je crveni alarm, a u unutrašnjosti žuti što znači da je vrijeme izrazito opasno po zdravlje.

Image
Image

Inače, pokazano je da je broj smrtnih slučajeva zbog vremenskih neprilika smanjen otkad postoje ovakva upozorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je samo nastavak nezapamćenih vrućina diljem Europe, od Španjolske pa sve do Skandinavije. Ponegdje se očekuju temperature i od 40 stupnjeva u hladu.

Meteorolozi već danima upozoravaju kako je i pred Hrvatskom pravi toplinski val te kako na dodatnom oprezu moraju biti svi oni osjetljivog zdravlja, djeca i stariji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj će tjedan tako biti najtopliji u godini, iako je taj toplinski val manje Izražen nego oni koje smo imali lani. Ali riječ je o neugodnoj i jako opasnoj vrućini. Već su jučer temperature bilo znatno iznad prosjeka za doba godine. Najtoplije je bilo na Rabu i u Senju, 37 stupnjeva. Jutros je, recimo, u 7 sati u Splitu izmjereno 30 celzijevih stupnjeva.

Do kraja će tjedna, na kopnu, tempeatura biti između 31 i 34. Najtopliji dan vrlo vjerojatno će biti sutrašnji. No, neugodu neće stvarati samo ta dnevna vrućina, već i tople noći. Vidimo da se tijekom njih temperatura neće spuštati ispod 20 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu će val vrućine biti još izraženiji. Danju će biti oko 35, a lokalno je čak moguće i stupanj-dva višeod toga. Noću se pak temperatura neće spuštati ispod 25 što je vrlo neugodno za organizam i onemogućava kvalitetan odmor. Zato je najbolje napraviti lagani propuh kroz stan.

Savjeti za preživljavanje

Vrućina, sparina i temperature koje se penju preko 35 stupnjeva mogu biti itekako opasne po zdravlje. Iako se građani uglavnom pridržavaju liječničkih savjeta, Hitna pomoć već ima povećani broj intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o hrani, trebalo bi uzimati češće male i što više tekuće obroke, jesti laganu juhu i miješano svježe voće, a izbjegavati hranu prebogatom bjelančevinama.
Savjet je i izbjegavanje kofeina i alkohola.

Paklene vrućine tek su počele. Zato je najbolje kloniti se sunca i što više držati hlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo