velika brojka / U Hrvatskoj više od 16.000 zgrada bez dizala! Borzan u Splitu: 'Stanovi u takvim zgradama za starije su svojevrsni zatvor'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Borzan je rekla kako se nada da će rješavanje problema nedostatka dizala u višekatnicama biti uvršteno u plan za novo financijsko razdoblje i korištenje novca iz fondova Europske unije

15.4.2021.
15:47
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj je više od 16.000 višekatnica bez dizala, što je nepremostiva prepreka za kretanje starijih pa su stanovi u takvim zgradama za njih svojevrsni zatvori, upozorila je u četvrtak u Splitu potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Ona  je na konferenciji za novinare u Splitu rekla kako se nada da će rješavanje problema nedostatka dizala u višekatnicama biti uvršteno u plan za novo financijsko razdoblje i korištenje novca iz fondova Europske unije koje počinje ove godine. Kritizirala je HDZ-ovu Vladu što do sada nije bila angažirana na rješavanju tog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska komisija kaže da bi nam dala sredstva za tu namjenu, ali nam vele da nismo dovoljno sposobni u povlačenju sredstava iz fondova Europske  unije", istaknula je Borzan.

Po njezinim riječima, Europska unija želi starije, slabije pokretne osobe ugradnjom dizala zadržati što dulje u stanovima s njihovim obiteljima kako ne bi išle u institucije, poput domova umirovljenika ili drugih ustanova. Dodala je kako ugradnja jednog dizala stoji između 150.000 i 200.000 kuna, što bi pridonijelo gospodarskom oporavku jer bi se angažirao građevinski sektor i otvorila nova radna mjesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska unija teži tzv. programu za renovacijski val koji je obznanjen prošle godine, a koji obuhvaća ugradnju dizala i energetsku obnovu zgrada", rekla je Borzan.

Kandidat SDP-a za splitskoga gradonačelnika Ante Franić je istaknuo da će nakon lokalnih izbora i preuzimanja vlasti pokrenuti rješavanje problema energetske učinkovitosti i nedostatka dizala u zgradama izgrađenim prije više desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog oronulih fasada, oko 80 posto zgrada u širem središtu Splita je kritično i njihovom energetskom obnovom poboljšat ćemo životni standard građana jer će im se za 50 posto smanjiti troškovi režija i energenata", rekao je.

Franić je najavio da će se iz gradskog proračuna svake godine izdvojiti 10 milijuna kuna za sufinanciranje energetske učinkovitosti zgrada u Splitu te kako za tu namjenu očekuje pomoć iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, u starijim višekatnicama bez dizala dosad ih je ugrađeno samo tri-četiri posto.

"Kad preuzmemo vlast u Splitu, mi ćemo rješavati te probleme", poručio je Franić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo