zapravo žele suprotno / 'U ime obitelji' se opravdava: 'Laž je da želimo ukinuti pravobranitelja za djecu i za osobe s invaliditetom'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Udruga "U ime obitelji" priopćila je kako "ne traži ukidanje pravobranitelja za djecu niti za osobe s invaliditetom, već suprotno

31.5.2017.
15:01
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Udruga "U ime obitelji" objavila je u srijedu kako je "laž da ta udruga želi ukinuti institucije pravobranitelja za djecu ili za osobe s invaliditetom", ocijenivši da su "kampanju blaćenja pokrenuli predsjednici dvije političke stranke IDS-a i HNS-a".

Udruga "U ime obitelji" priopćila je kako "ne traži ukidanje pravobranitelja za djecu niti za osobe s invaliditetom, već suprotno, traži da se rad pravobranitelja i njihovih ureda s više desetaka zaposlenika organizira na učinkovitiji način. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako bi se tako pojednostavio pristup građana pravobraniteljima, poboljšalo pružanje potpore, brže rješavalo probleme, a novac koristio u interesu onih kojima je namijenjen – djeci, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima.

"Smatramo da će model ujedinjenja svih pravobraniteljskih institucija u jedno tijelo poboljšati njihov rad i doprinijeti zaštiti prava svih građana Hrvatske", naglašava udruga "U ime obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga predlaže da se u skladu s europskom praksom prisutnom u 10 država članica EU-a sva pojedinačna pravobraniteljstva (za djecu, za ravnopravnost spolova, za osobe s invaliditetom) ujedine u jedno tijelo pučkog pravobranitelja te da u istom opsegu nastave svoje djelovanje kao zamjenici pučkog pravobranitelja.

Dodaje se kako je taj model uređenja pravobraniteljskih institucija u 2011. uvela Francuska upravo s ciljem racionalizacije rada. Tako  bi se svi kojima se na bilo koji način krše prava mogli javiti na jednu adresu i dobiti jedinstven odgovor institucije pučkog pravobranitelja, s obzirom da građani od više pravobraniteljskih institucija dobivali različite, katkad i oprečne, odgovore, navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo