europa štedi, a mi? / U Istri najavili moguću redukciju vode. U Italiji već ne rade fontane, u Kölnu rasvjetu smanjili za 70 posto

Kod nas još nema konkretnih mjera. Zato europski povjerenik poručuje: 'Cijela Europa mora početi štedjeti prije teške zime'

14.7.2022.
22:47
VOYO logo

Jedan od razloga zbog kojih se požar sinoć tako proširio je velika suša, kiša u Dalmaciji nije padala mjesecima, a isti problemi muče i Istru. Premijer Andrej Plenković zato danas kaže da vodu treba koristiti odgovorno i racionalno te da treba paziti. I istarski župan Boris Miletić jučer je najavio moguće redukcije vode, upozorio je da ne treba prati automobile, i zalijevati javne površine. Jer - poljoprivreda će patiti. Ali upozorenja i molbe sigurno neće biti dovoljne - trebaju nam konkretne mjere, kakve su već uveli naši susjedi.

Italija je, recimo, već proglasila izvanredno stanje u pet regija, jer imaju najgoru sušu u zadnjih 70 godina. U Milanu, o čemu smo u Direktu već govorili, više ne rade fontane, zabranili su pranje auta i zalijevanje vrtova. Neki su gradovi odredili koliko vode se smije piti po kućanstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom malenom gradiću kod Bolonje, gradonačelnik je zapovjedio frizerima da klijentima ne smiju dva puta šamponiraju kosu. I nemojte misliti da vas se to ne tiče - u Italiji predviđaju da će cijene maslinovog ulja, arborio riže i passate od rajčice, proizvoda koje itekako puno kupujemo, porasti za 50%.

I nije to jedina štednja u Europi u ovom trenutku. Jer svi predviđaju da nas čeka teška zima pa su puno bogatije zemlje od Hrvatske svojim građanima dale puno konkretnije upute kako štedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Gorivo, hrana, plin, struja /

Energenti sve skuplji, a građani, unatoč obećanju Vlade? Štedjet će na hrani, umirovljenik seli punici...

Image
Gorivo, hrana, plin, struja /

Energenti sve skuplji, a građani, unatoč obećanju Vlade? Štedjet će na hrani, umirovljenik seli punici...

U dijelovima Njemačke već je snazi redukcija tople vode koje ima samo u određeno doba dana. Bazeni su za dva stupnja hladniji, neke su bazenske komplekse zatvorili, a sada su odredili da javna rasvjeta gori slabije - u Kölnu za 70 posto slabije. Razmatraju isključivanje semafora noću, u nekim okruzima će od rujna isključiti toplu vodu u školi. I Nizozemci vode kampanju putem interneta i medija, ljude pokušavaju naučiti da se kraće tuširaju, da smanje hlađenje na klimi. I europski povjerenik za energiju jasno kaže: "Cijela Europa mora početi štedjeti prije teške zime."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo