Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
TROVANJE MJEŠTANA

U Komletincima kraj Otoka 30 godina plaćali i pili otrovnu vodu: tek sad im rekli da u njoj ima 15 puta više ...

Mještani naselja Komletinci kod Otoka, u Vukovarsko-srijemskoj županiji već skoro 30 godina piju otrovnu vodu

Ivana Draganić/ 14.3.2017. u 22:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obična i bistra, ali voda u Komletincima nije zdravstveno ispravna. Zbog arsena, željeza i mangana koji ih truju mještani su izašli na ulicu. "Zbog kvalitete naše vode. Koja je nepitka, nečista i nije za konzumaciju, znači niti nas niti naše djece", objašnjava mještanka Komletinaca, Natalija Šutalo

"Očekujemo da se ovih dana izvrše analize i da se na kućne adrese, umjesto ovog dopisa gdje se indirektno kaže da voda nije dobra, da se dostavi znači pravo stanje vode", tvrdi Dragomir Čerebić.

I Zavod za javno zdravstvo vodi nije dao zeleno svjetlo. Iz vinkovačkog vododvoda priznaju da je voda prepuna teških metala još od 1989. godine kada je vodocrpilište otvoreno. I to zbog podzemnih voda.

"I tada bila nije u skladu sa zdravstvenim pravilnikom vode za piće. No kada pogledamo – tada se nije radio parametar arsen, ali je bio i tada u tom trenutku miris prisutan, bio je prisutan amonijak. Kroz to razdoblje mi smo u više navrata upozoravali korisnike", tvrdi dr.sc. Jasna Kopić, pomoćnica direktora za javnu opskrbu i javnu odvodnju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mještani tvrde drugačije. "Ovo je analiza objavljena tek nakon pritiska javnosti, mještana Komletinaca u kojoj se spominje da arsen prelazi trinaest puta vrijednost koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Znači imamo u mjestu Komletinci 136 mikrograma arsena po litri vode, a dozvoljeno je deset", objašnjava Zoran Popić, stanovnik Otoka.

Kriteriji su postroženi ulaskom u Europsku uniju, ali nije svejedno čuti da u vodi otrova ima. "Već duže sam osobno viđala gradonačelnika u Konzumu kako kupuje flaširanu vodu ja osobno, to mogu reći, pa vi prosudite je li on znao. Zašto on za svoju obitelj kupuje flaširanu vodu?", tvrdi stanovnica.

Upravo se čita

Image
'nemojte da vas lažu'

Srbin o odmoru na Jadranu: 'Ovdje mi je 11. dan. Uzalud čekam da me netko prebije, zapali auto'

Gradonačelnik otoka Josip Šarić ipak tvrdi drugačije."Ja pijem vodu i u Otoku i u Komletincima redovito. Kad se nađem u kafiću ukomletincima popijem čašu vode, tako i u Otoku. Ne bojim se arsena. Ja ne znam koliki je problem, ali pijem tu vodu u znak solidarnosti sa mojima građanima, koji tu vodu piju sve ove godine", tvrdi gradonačelnik.

Sutra će im uputiti pismo da voda nije za piće, a oni to godinama znaju. Građani već 28 godina znaju za ovaj problem, no gradonačelnik objašnjava kako mu je sve obznanjeno tek krajem veljače. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Prvi put 27. veljače nama je jasno i glasno obznanjeno da voda nije za piće. Mi imamo informaciju da sve vode na ovom području koje nisu u regionalnom vodoopskrbnom sustavu imaju problem sa povišenim vrijednostima metala", tvrdi gradonačelnik.

Pa se loptica prebacuje na Hrvatske vode koje su prije sedam godina stopirale dovršetak regionalnog vodovoda.  

"Osigurana su sredstva za bušenje zdenca u Otoku koji ima kvalitetniju vodi ne sadrži arsen kao u Komletincima i krenuli smo u izgradnju spojnog cjevovoda koji je dio regionalnog vodovoda istočne Slavonije", objašnjava Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Bolja voda obećavaju iz vodovoda poteći će za dvadesetak dana, a već sutra stiže flaširana u škole. A ni računi ih neće zaobići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ivana Draganić/ 14.3.2017. u 22:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sad ih kazneno gone

Maja Sever sasvim otvoreno o prijetnjama i potjeri kod otoka Tijata: 'Zato je važno prijaviti nasilnike'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba