mještani očajni / U malom otočkom mjestu zatvara se posljednja trgovina: ' To je tipičan primjer gašenja otočkog mjesta'

Podršku tome potpisalo je već 700 mještana. Ne žele da Stivan, samo tako nestane.

30.10.2021.
7:00
VOYO logo

Stivan na Cresu jedno je od onih mjesta s dvadesetak stanovnika u koje su se ljudi počeli vraćati. No, onda šok. Uskoro bi mogli svi otići jer se zbog neisplativosti zatvara jedina trgovina koja ondje postoji više od 110 godina. Otočani su prikupili više od 700 potpisa i krenuli u borbu protiv zatvaranja trgovine. Jer ovo je mirno mjesto, sa čarobnom prirodom, dobrim ljudima i mjesto s trgovinom. A ona se zatvara za tri dana.

"To je tipičan primjer gašenja otočkog mjesta, ali ne običnog otočkog mjesta, nego turističkog otočkog mjesta. Ako turističkom mjestu oduzmete dućan, ugasite dućan, ugasili ste i turističko mjesto", smatra stanovnik Stivana Elso Kuljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elso je bivši rektor riječkog Sveučilišta. Svim je srcem sa svojim sumještanima. Stanovnica Alma ovdje živi s mužem i kćeri, na putu je i beba, koja će prve korake možda napraviti negdje drugdje.

"Svi ćemo mi s vremenom kad vidimo da ne možemo funkcionirat i ostat ovdje, krenut ka većim gradovima", smatra Alma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je zadržat trgovinu otvorenu pa taman dva puta tjedno. Dok se ne nađe nekakvo drugo rješenje ili nekakav drugi zakupnik koji će to uzeti", kaže Irena Vidas, zamjenica predsjednika mjesnog odbora.

Gradonačelnik Cresa kaže da je trgovina u državnom prostoru. Zatražili su da se taj prostor prepusti Gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjest ćemo opet sa Cresankom za stol, ako ne bude Cresanka, netko drugi tko bude zainteresiran. Ponudit ćemo to, zapravo, uvjetima za jednu kunu, što se ono kaže, ako je potrebno da bi se dućan održao", kaže gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo