deficitarno zanimanje / U mirovinu odlazi 4.000 liječnika: evo gdje ih u Hrvatskoj najviše nedostaje

Image
Foto: Thinkstock.com

Demografski atlas hrvatskog liječništva procjenjuje kako je krajnje vrijeme izraditi strategiju koja će donijeti kvalitetno i prije svega održivo rješenje što se tiče hrvatske medicine

5.12.2017.
8:02
Thinkstock.com
VOYO logo

Idućih deset godina umirovit će se više od 4000 liječnika, što je najveća brojka dosad otkad je Hrvatske. Istovremeno, na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj diplomirati će najveći broj doktora medicine, pošto ih je u posljednjih 10 godina upisano oko 7.500, piše Večernji list.

Ono što je od posebne važnosti jest napraviti dobar plan njihove zamjene, posebno zato što obrazovanje i usavršavanje liječnika specijalista traje od deset do 15 godina, a u idućim se desetljećima očekuje neprekidan rast populacije u dobi od 65+ uz istovremeni uzlazni trend odlaska mladih liječnika iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografski atlas hrvatskog liječništva procjenjuje kako je krajnje vrijeme izraditi strategiju koja će donijeti kvalitetno i prije svega održivo rješenje što se tiče hrvatske medicine, priopćila je Hrvatska liječnička komora na 1. Saboru hrvatskog liječništva prošlog vikenda u Rovinju. 

Najnepovoljniji omjer specijalista u dobi od 55+ i broja specijalizanata, u trima je specijalizacijama. Medicina rada i sporta ima čak sedam puta više starijih specijalista nego specijalizanata. Među obiteljskim doktorima taj je omjer 4,3:1, u području školske i adolescentne medicine 3,6:1, a u kliničkoj mikrobiologiji 3,4:1 u korist starijih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjak liječnika primarne zdravstvene zaštite najizraženiji je u Virovitičko-podravskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Više od 35% liječnika u tim regijama starije je od 55 godina, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo