ŠTEFANJE U ŠTEFANJU / U mjestu Štefanje danas se posebno slavi, no ime Stjepan je pred izumiranjem: 'Ove godine ih je upola manje nego prošle'

RTL Danas slavio je sa Štefičanima ovaj poseban dan, a o izumiranju imena Stjepan razgovarali smo i s načelnikom općine

26.12.2021.
23:00
VOYO logo

Drugi je dan Božića, slavi se sveti Stjepan, Isusov prvomučenik. Diljem zemlje čestitari stižu onima koji slave imendan, a običaj je da se na današnji dan obilazi obitelj, prijatelji i susjedi i čestita Božić.

Posebna je atmosfera u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u općini - Štefanje. No dok slave mještani svake godine primjećuju da je Stjepana i Štefanija - sve manje. Iz Štefanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pjesmu, zdravicu, kolače i žito, na okupu od ranoga jutra obitelj Štefović, rodbina i susjedi. Tradicija je to za Štefanje u Štefanju. U ovom toplom domu sve u čast djedu Stjepanu koji je svijet napustio prije tri godine.

"Svake godine je tako, Zbog tradicije pokojnog tate, velika okupljanja, svi se nalazili do kasno u noć“, kaže Štefančan Ivan Štefović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ostali članovi obitelji nedostaju, osobito u vrijeme blagdana. Sedmero Štefovića je u Irskoj. Dvije od tri sestre Štefović dio su tamburaškog sastava Štefanjska zvona koja su simbol ovoga kraja.

"U Štefanju su tambure jako raširen instrument i odmalena u tome. Lijepo je biti dio makar kao ispomoć“, kaže sestra Lucija Štefović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjestu u kojem živi više od dvije i pol tisuće ljudi i koje je poznato po Štefovima i Šteficama, ove godine bio je pravi izazov pronaći Stjepana. Ispred crkve, zatekli smo jednog koji živi na relaciji Zagreb-Štefanje. Iznenadili su ga glazbeni čestitari.

Tamburaši i na misnom slavlju u župi koja nosi ime svog zaštitnika Stjepana, Prvomučenika. Štefančanima je to jedan od najvažnijih dana u godini. A dašak tradicije prenijeti dalje, žele i sestre s početka priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Selo Štefeka /

Drugi je dan Božića. U mjestu Štefanje u Bjelovarsko-bilogorskoj je to značajan dan za sve Stjepane i Štefice

Image
Selo Štefeka /

Drugi je dan Božića. U mjestu Štefanje u Bjelovarsko-bilogorskoj je to značajan dan za sve Stjepane i Štefice

"Nadamo se da će jedna od nas imati malog Stjepana, ako osnujem obitelj, imat ću malog Stjepana“, rekla je Sandra Štefović.

Nova snaga bila bi to za mjesto u kojem je Štefovića sve manje. Mjere za poticanje roditelja da djeci daju ime Stjepan jesu na snazi, ali nisu urodile plodom jer je posljednja beba Stjepan rođena prije dvije godine, a prije toga 15 godina nije bilo niti jedne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na žalost sada je sve manje Stjepana u Štefanju, roditelji se odlučuje za neka nova i modernija imena. Mi smo tome htjeli doskočiti tako da smo uveli neke nove mjere poticaja za one koji svoju djecu nazovu Stjepan, međutim to još nije urodilo plodom. Ja se nadam da e se ime Stjepan vratiti u modu kao što se sve vraća u modu“, kaže načelnik općine Silvestar Štefović.

A što planiraju učiniti u vezi toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda povećamo iznos subvencije, a možda uvedemo i nove mjere, s obzirom na to da je sada već gotovo polovica manje Stjepana s obzirom na prošlu i pretprošlu godinu“, kaže.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo