Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
što nas čeka?

Idu poskupljenja struje i plina, stručnjaci prognoziraju: Cijene benzina i dizela bit će 11 do 11,50 kn/l, a ...

Europske cijene plina već su se utrostručile i prije zime, a u godini dana porasle su za 300 posto, upozoravaju stručnjaci. Sve ukazuje da slijedi val poskupljenja

Image
Shutterstock
RTL Vijesti/ 9.1.2022. u 11:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nedavno je potvrdio da će poskupjeti plin i struja, a da će Vlada učiniti sve da skok cijena bude što manji.

Iz HEP-a za sad smiruju da poskupljenja neće biti neko vrijeme, donosi Index.

"Cijene električne energije za kućanstva, kupce HEP grupe, sigurno se u sljedećih nekoliko mjeseci neće mijenjati", rekli su iz HEP-a.

"Što se tiče opskrbe električnom energijom poslovnih kupaca (kategorije poduzetništvo), cijene su podložnije promjeni tržišnih uvjeta. Stoga je HEP Opskrba, razumijevajući osjetljivost brojnih tvrtki na promjenjivost cijene, u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima, te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca", kazali su iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Energetičar i energetski ekonomist Igor Grozdanić potvrdio je da cijene energenata u svijetu rastu: "Nafta jena 80 dolara po barelu, a mogla bi skočiti na 100 dolara i kretati se prema 120 dolara, dok neke tehničke i burzovne analize predviđaju dosezanje magične brojke za naftnu industriju od 125 dolara. To su zaista visoke cijene koje multipliciraju probleme u gospodarstvu jer naftni derivati su i važno ulazno gorivo za industriju i gospodarstvo". 

Nastavio je da bi realna cijena barela bila između 50 i 70 dolara, no porast potrošnje nafte dovest će do inflacije, posebno u krhkim i zatvorenim gospodarstvima.

"Hrvatska više nema toliku moć proizvodnje vlastite nafte, a naftne derivate i uvozimo. Ina je trebala postati globalan igrač, a sad je pretvorena u trgovca naftnih derivata uglavnom unutar RH. Ina se nije na vrijeme transformirala u modernu energetsku kompaniju", objasnio je energetičar. 

Naveo je kako bi cijene goriva za građane trebala ostati na sadašnjoj razini. "Cijena goriva bi se u sljedećih šest mjeseci trebala kretati između 11 i 11 i pol kuna po litri dizela ili benzina. Ali bi mogle i porasti jer klimatske promjene uzrokuju otežan pristup globalnim naftnim rezervama", kazao je Grozdanić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Goran Čogelja, vodeći istraživač Energetskog instituta Hrvoje Požar komentirao je cijene energenata u 2022.

"Gotovo je nemoguće predviđati što će se događati s cijenama električne energije i plina jer to ovisi o većem broju čimbenika. Jedan od njih je stanje u okruženju. S obzirom na to da Hrvatska nije energetski otok, već uvozi oko 60-65 posto plina i oko 30 posto električne energije, razvidno je da smo itekako izloženi kretanjima na međunarodnom tržištu, pa cijene uvelike ovise upravo o vanjskim trendovima", objasnio je Čogelja.

Nastavio je da su se referentne europske cijene plina ove  eć utrostručile, čak i prije početka zimske potražnje. "U manje od godinu dana narasle su više od 300 posto. Cijena tog energenta trenutno je 5-6 puta viša nego prije godinu dana. Kada su se azijska gospodarstva počela oporavljati, povećala se i potražnja za plinom, pa je bilo i za očekivati da će tržišne cijene biti na višim razinama nego što su bile u prošlosti", kazao je Čogelja.

RTL Vijesti/ 9.1.2022. u 11:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču