RTL-ova REPORTAŽA / U Okučanima se sutra obilježava 27. obljetnica Bljesak. A kako se tamo živi? 'Ima dosta potencijala za razvoj'

Muči ih iseljavanje, a nova radna mjesta trebala bi doći s industrijskom zonom

30.4.2022.
20:50
VOYO logo

Okučani su velika općina u jugozapadnoj Slavoniji, ali samo površinom. U Okučanima živi 2354 ljudi, tisuću manje nego na prošlom popisu. 

"Plaća mi je dobra, fino se živi, može se fino živjeti ali je dosadno. Nema mladih ljudi. Sve starci ostali i to je to", kazao je Mato Marić iz Okučana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada njiva, a za dvije godine niknut će industrijska zona i nova radna mjesta. Projekt vrijedan 11 milijuna kuna na 280.000 metara četvornih građevinskog zemljišta za koji već postoje interesi. 

"Tu sam odmah nakon Bljeska stigao, 27 godina sam u Okučanima, živim s obitelji tu radim u Slavonskom Brodu. Prosječan život, ima dosta potencijala za razvoj", tvrdi Mato Rašić iz Okučana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mato Jajčević za RTL je kazao kako se ljudi iseljavaju i kako idu za boljim životom. Kaže kako posao nema, ne zna gdje da ga dobije, te da živi od socijale. 

Novi nogometni stadion u Okučanima sufinanciran je europskim novcem. U njihovu klubu NK Psunj Sokol Okučani je 100 igrača, kažu nogomet im je sve, a uskoro će ovdje igrati utakmice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našem klubu igraju sve nacionalnosti. Imamo pravoslavaca, imamo Roma, imamo muslimana i naravno katolika. Inače je u Okučanima suživot jako dobar. Nema razlika, ne samo u nogometu,  nego i među vatrogascima", kazao je blagajnik kluba Milan Vučković

Vatrogasci su i jutros imali intervenciju u Okučanima, ali s dva nova vozila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno nam znači, imali smo prije stare kamione, ovi su sad strasno dobri. Ima nas 25 aktivnih članova, možemo na svaku intervenciju izići", kazao je Slavko Kutlić, vozač u DVD-u Okučani. 

Na jednom mjestu glavni trg, pravoslavna crkva, škola. Selo Vrbovljani u općini, u kojem živi najviše Srba, u lipnju će imati novi društveni dom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od europskih izbora suživot je sve bolji i bolji. Više nema problema što se tiče većinskog i manjinskog naroda. Uvijek imate dvije osobe,  uvijek se pita tko su. Mi nemamo problema suživot je dobar", kazao je Siniša Martinović, zamjenik načelnika općine Okučani.

Traju posljednje pripreme za 27. obljetnicu Bljeska. Dan kada je u manje od 32 sata 7200 hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo okupirani dio zapadne Slavonije. Dan kada se svi sjete Okučana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo