srce slavonije / U Osijeku - više beba, smanjeno iseljavanje. Kako je procvao grad iz kojeg su mladi bježali, a sad mu se vraćaju!

U Osijeku se više ne govori o odlascima mladih trbuhom za kruhom, to ih čak i živcira jer odlazi se i iz drugih krajeva Hrvatske

25.8.2021.
7:55
VOYO logo

U Osijek su stigli neki novi klinci, a s njima i nova nada za najveći slavonski grad koji je do sada brojio mlade koji bježe u svijet u potrazi za boljim životom. Sada se situacija preokrenula, u Osijeku se broje povratnici, novorođene bebe kojih je nikad više, ali i oni koji se u grad doseljavaju. 

Stari su Esekeri voljeli reći, Osijek je grad po mjeri. I današni osječani dijele njihovo mišljenje.


"Po svojim prijateljima vidim da ima puno novih malih osječana, tako da mislim da je situacija puno bolja premda se nekad kroz medije i u javnosti provlače te negativne priče, mislim da je situacija puno bolja", rekao je Ivan iz Osijeka. 


"Na odlasku na posao je nekako veća koncentracija automobila posebice iz mjesta van Osijeka tipa Vinkovci, Đakovo", rekla je Viktorija iz Osijeka. 


"Jako puno prijatelja koji su se vratili na godišnje odmore na nekoliko tjedana, neki su se vratili i za stalno i svi mi kad sjednemo na kavu i kada razgovaramo o tome oni koji su se vratili izvana vide da su ljudi malo zadovoljniji nego što je bilo prije", rekao je Marin iz Osijeka. 

U Osijeku se više ne govori o odlascima mladih trbuhom za kruhom, to ih čak i živcira jer odlazi se i iz drugih krajeva Hrvatske, čak i više a na istok Hrvatske pak dolazi živjeti sve više ljudi. IT sektor jedna je od grana koja nudi posao pa je virovitička razvojna agencija koja svoja mobilna rješenja prodaje Americi i Njemačkoj u Osijeku otvorila ured i zaposlila 30 ljudi.


"Osijek je napravio taj jedan BUM koji je nadišao i sam Osijek. To se vidi najviše iz toga što količina firmi koje su nikle u Osijeku i koliko firmi koje i dalje niču i uspješno posluju. A s druge strane jako puno firmi je došlo iz Zagreba i drugih krajeva koje otvaraju svoje podružnice.", rekao je Marko Marincel, direktor ljudskih potencijala.

U Osijeku im odgovara poduzetnička klima gdje se...

"Dijeli znanje, savjeti i nema te neke velike konkurencije jer nema potrebe. Svi radimo globalno", rekao je Marincel. 

Otvaraju se i novi OPGovi, a studentski grad Kampus mjesto je koje će privući čak i nove glumce koji baš pripremaju predstavu...

I uživaju u studiranju na Akademiji.

"U Osijeku je prekrasno studirati. To je mali grad koji nudi dosta mogućnosti. Na akademiji imamo divne profesore", rekla je Vanja Ćića, studentica Akademije za umjetnost i obrt.


"Ako bude posla za neke projekte zašto ne. Volio bih otići i van ali zašto ne ostati u Osijeku", rekao je Luka Selman, student.

U Osječko-baranjskoj županiji u 2020 godini rođeno je 100 malenih slavonaca više nego godinu dana ranije a trend rasta i ove se godine nastavlja. Novim osječanima stariji će poručiti...

Pa se u gradu na Dravi iščekuje novi popis stanovništa koji će najtočnije pokazati pravu sliku Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo