Sada protiv Kolumba / U ovome smo desetljećima ispred ostatka svijeta: Istražili smo imamo li još kome srušiti spomenike

Od Minnesote, preko Virginije pa sve do Bostona, kipovi Kolumba postali su meta za borbu protiv ukorijenjenog rasizma

12.6.2020.
8:30
VOYO logo

Ajde da smo jednom i mi ispred ostatka svijeta. I to ne godinama nego desetljećima ispred. U Americi, Engleskoj, Belgiji i drugdje tek su se sad sjetili i rušiti spomenike. Smetaju im i Kristofor Kolumbo i Winston Churchill i mnogi drugi velikani svoga vremena. 

Povod je antirasizam koji je nastao kao odgovor na rasističko ubojstvo američkog građanina Georga Floyda, a spomenuti velikani bili su zagovornici robovlasništva. Imamo li i mi u Hrvatskoj kome još rušiti spomenike ili smo sve već srušili, istražila je Lada Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruše ga. Pale i uništavaju. Od Minnesote, preko Virginije pa sve do Bostona, kipovi  Kristofora Kolumba postali su meta za borbu protiv ukorijenjenog rasizma. 

Image
Pušten na slobodu /

Plaćena jamčevina od 750.000 dolara za policajca koji je sudjelovao u ubojstvu Georgea Floyda

Image
Pušten na slobodu /

Plaćena jamčevina od 750.000 dolara za policajca koji je sudjelovao u ubojstvu Georgea Floyda

"Kolumbo je logičan iskaz neprijateljstva. REZ To je rasizam koji je omogućio da razlike između Afroamerikanaca i bijelaca postanu i ostanu toliko duboke i nakon formalnog kraja rasizma i kraja diskrimacije", rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične scene i u Engleskoj. U Bristolu se iz rijeke vadi kip Edwarda Colstona, trgovca robova koji više neće krasiti gradski trg, već će biti u muzeju. 

U Hrvatskoj robovlasničke ostavštine nema

Čak su i gradske vlasti Londona u utorak odlučile ukloniti kip robovlasnika Roberta Milligana. A Bruxelless se neki dan probudio s vandaliziranim kipom kralja Leopolda drugog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj robovlasničke ostavštine nema, robova druge rase nije bilo. Kmetovi su imali manja prava, ali to nije usporedivo, objašnjava Tvrtko Jakovina. No, zato su se u Hrvatskoj itekako rušili spomenici. U ovih 30 godina srušeno je čak 2900 spomenika, većinom partizanskih, a samo njih 400 je dočekalo obnovu. 

"Ako pogledate našu povijest zadnjih 100, 150 godina, koliko spomenici ulaze u javne prostore, mi zapravo neprestano rušimo spomenike prethodnih razdoblja i molimo se i vjerujemo samo u ono razdoblje koje je trenutno na vlasti", rekao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je problematično jest da se nisu rušili spomenici nekih ličnosti za koje ste mogli reći da su imali potpuno neprimjerenu ideologiju", dodatno je objasnio.

Rušenje, vandaliziranje ili jednostavno uklanjanje spomenika, poput micanja biste s Pantovčaka, imaju jednak predznak. Tom porukom želi se simbolizirati promjena, dolazak novog načina razmišljanja onome što je prihvatljivo, odnosno, neprihvatljivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo