Štrajk ide dalje / U petak se štrajka u dvije županije, sindikati poslali poruku Kolindi Grabar-Kitarović i Miroslavu Škori

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Mihalinec je rekao da će se predstavnici sindikata u ponedjeljak sastati s vladajućima

24.10.2019.
12:07
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Osnovne i srednje škole i dalje su u štrajku, a u petak nastave neće biti u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, najavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

U četvrtak štrajka 89,32 posto nastavnika u srednjim školama, rekao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odaziv govori da nastavnici jednako misle kao i jučer", kazao je.

Dodao je da će se predstavnici sindikata u ponedjeljak sastati s vladajućima, ali da je taj sastanak o povećanju osnovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja odmah najavljujem da ćemo se odazvati na taj sastanak, ali će tražiti točan termin sastanka vezan za koeficijent. Ukoliko neće biti mogućnosti razgovora o koeficijentima, onda ćemo odlučiti hoćemo li se više odazivati na sastnake oko osnovice".

Mihalinec je pozvao predsjedničke kandidate Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da do 31. listopada objave svoje stavove o plaćama učitelja i nastavnika te hoće li prosvjetari i njima, kao i Plenkoviću, "biti prolijevanje kante s mlijekom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Zorana Milanovića su rekli da je svoj stav o prosvjetarima pokazao još 2012. kada je jedino njima smanjio plaće.

Štrajk na fakultetima - visok odaziv

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja izvijestio je kako je odazv na jednodnevni štrajk na fakultetima i ostalim visokoškolskim ustanovama koji se danas održava prvi put izuzetno visok. No, nisu imali precizne podatke već će ih imati u poslijepodnevnim satima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na zbrajamo one koji su u štrajku već one koji nisu, a takvih je do deset", rekao je predsjednik sindikata Vilim Ribić i dodao: "Štrajka 50 do 90 posto zaposlenika. Naš štrajk nije takav kao u prosvjeti. Njihov idu više prema pritisku, a naš prema demonstraciji."

Kazao je da je bitno da je poslana jasna poruka potpore prosvjetarima i nenastavnom osoblju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romana Mihelić, tajnica Nezavisnog sindikata, kazala je da su u sindikatu zadovoljni iznad očekivanja.

''Referade su zatvorene, knjižnice ne rade, 87 posto zaposlenika u NSK štrajka. Mnogi su profesori podržali štrajk. Na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu odaziv je 98 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osijeku na FERIT-u su prazni hodnici. Sveučilište u Zadru je prazno, zatvoren je Botanički vrt u Zagrebu. Filozofski u Zagrebu je u velikom odazivu, tekstilno-tehnološki također. U rektoratu u Rijeci je stopostotni odaziv'', izvijestila je Mihelić. 

"Sa žaljenjem moram istaknuti da štrajk nije uspio - što se Vlade tiče. Jako dobri su rezultati štrajka, ispunio je sva naša očekivanja – nije štrajkalo samo nenastavo osoblje već su iz solidarnosti štrajk podržali zaposleni i u ostalim zvanjima. Imamo dosta homogen izraz nezadovoljstva", rečeno je na konferenciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazali su da ih iz Vlade nitko nije kontaktirao. ''Čekamo taj fantomski poziv jer još ne znamo tko koga zove, a vrti se u medijima da ima neki poziv'', rekli su iz sindikata.

Škoro dogovorio sastanak sa sindikatima

Iz stožera rekli su kako se on javio sindikati te dogovorio sastanak nakon kojeg će se i službeno očitovati: "Potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro primio je na znanje poziv sindikata prosvjetnih djelatnika da se očituje o njihovim zahtjevima te je odmah dogovorio sastanak s predstavnicima sindikata na kojemu će ga oni detaljno upoznati sa stanjem u školstvu. Sastanak će se održati sljedeći tjedan, a nakon njega Miroslav Škoro i službeno će se očitovati o štrajku u školama i zahtjevima sindikata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo