RTL DOSJE / U kampanji udarci ispod pojasa: Spominjanje obitelji i tempiranih uhićenja, optužbe za izdaju Hrvatske

Pet je tjedana do izbora, a kampanja je već sada puna udaraca ispod pojasa

31.5.2020.
19:43
VOYO logo

Uhićenja u redovima HDZ-a gdje su uz bivšu kninsku gradonačelnicu i državnu tajnicu iza rešetaka završile njezina kuma - načelnica Općine Gračac, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede kao i pomoćnica ministra gospodarstva na trenutak su bacila kampanju u drugi plan. Ali samo na trenutak. I dok šef HDZ-a poručuje da nema i ne smije biti nedodirljivih, ali i da je dosta korupcije:

"Ništa to nije teško za HDZ. Pravna država mora funkcionirati u svakom trenutku", kazao je premijer Andrej Plenković.

Oporba vjeruje da je riječ o unutarstranačkom obračunu ili bacanju prašine u oči prije izbora:

''Korupcija ostaje. To je bio i ostaje zaštitni znak HDZ-ove vlade. Ne mogu se oteti dojmu da su ova uhićenja napravljena po politčkom nalogu ne bi li se sakrile afere Bošnjaković, Ina i Ćorić i ne bi li se stvorio dojam da se prije izbora nešto radi", kazao je Davor Bernardić, šef SDP-a.

Dok HDZ ratuje s desnicom koju vodi Škoro, obostrano 'NE' je na snazi kada je u pitanju suradnja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Netko tko je odigrao ključnu rolu da zavede dio birača desnice da bi na kraju doveo ljevicu na vlast, tu priču neće sigurno dvaput gledati", poručuje Plenković.

Ono što se valjalo danima, poprimilo je konkretne kontrure. Ivan Penava nakon što je rekao zbogom HDZ-u, rekao je i dobar dan Miroslavu Škori. Pa sada su obojica bivših HDZ-ovaca skupa. O Vladi i ključnim suparnicima oštro:

"U dvojbi stati iza slavonskog seljaka, čovjeka ili interesnih skupina, jasno je da su odabrali interesne skupine", kaže Ivan Penava.

"Da na sljedećim izborima zaustavimo duopol SDP-HDZ", dodaje Miroslav Škoro.

Da će nasuprot desnom centru i desnici ljevica biti ta koja će osvojiti vlast, uvjeravaju u Restartu u kojem su ruke i glave s SDP-om udružili HSS, HSU, GLAS i SNAGA pa pred birače donose program, a među onima koji će vaditi zemlju iz krize, kažu, bit će i bivši ministri Lalovac i Grčić:

''Izbor se ne čini tako teškim, red ili kaos, poštenje ili korupcija, jednakost pred zakonom ili zaštita privilegiranih", kaže Bernardić.

I dok se tek čeka HDZ-ov program, uz poruke kako su prethodni gotovo u cijelosti ostvarili, Most lovi kako ih nazivaju - kapitalce, koji se pak sukobljavaju s HDZ-ovcima.

''Ja sam kritizirao Plenkovića i Jandrokovića isključivo kao javne osobe i političare, nikad im nisam spominjao djecu i žene", kaže Nino Raspudić.

''On difamira pet godina, govori o drugim ljudima vrlo ružno, predstavlja se kao nezavisan i onda otkrijete da je to dio jednog političkog projekta koji za cilj ima nastup na izborima", odgovara mu Gordan Jandroković.

U Mostu ne vide ni s lijevima ni s desnima pa pozivaju brače da daju povjerenje snagama koje bi uspjele sastaviti vlast bez HDZ-a i SDP-a, baš kao i Škoro, s kojim se pak nisu uspjeli dogovoriti.

Zato oporba nastupa jedinstveno kada je INA u igri, nakon otkrića Memoraduma o preradi hrvatske nafte u Mađarskoj:

"To je izdaja hrvatskih nacionalnih interesa", poručuje Bernardić.

"HDZ radi za interese Mađarske", smatra Nikola Grmoja.

"Vlada štiti nacionalne interese", uvjerava pak premijer.

Najjače stranke tvrde - velike koalicije neće biti. Za tim, kažu, nema potrebe, a jedni za druge nemaju lijepih riječi:

"Jedina anketa su izbori i uvjeren sam da će građani reći da žele promjene", uvjeren je Bernardić.

"Davor Bernardić nije spoban biti lider oporbe, a kamoli Vlade", poručuje Plenković.

No postizbornih koalicija će morati biti jer, prema anketama, 76 mandata neće osvojiti nitko. U međuvremenu HDZ i dalje targetira šefa države koji poručuje da ne sudjeluje na izborima, ali teške riječi padaju, čak i na praznik i to baš na temi datuma koji je vraćen u kalendar ove godine:

''Možeš to jer možeš, jer si kupio neke glasove 'žetonima', ali doći će netko drugi pa valjda neće tjerati svoju volju i odabrati nešto što smeta polovici građana", kazao jer predsjednik Zoran Milanović.

"On je mislio valjda na svoje najbliže suradnike. U HDZ-ovu klub u ovom Saboru nitko nije došao, to su ljudi koje je on stavio na listu", odgovara mu Plenković.

A HDZ-ovci žele, i prema svemu sudeći dobili su, bivšu eurozastupnicu Marijanu Petir koju će staviti na svoju listu.

Tko god uz očekivane stranke i liste prijeđe izborni prag, mogao bi biti odlučujući faktor smjera u kojem zemlja ide u ekonomski kriznoj godini, uzrokovanoj koronom. Do festivala demokracije točno je pet tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo