o ovoj nepravdi se u hrvatskoj ne priča / U porastu nasilje nad djecom i muškarcima od strane bivših supruga i partnerica, ali i pojedinih državnih institucija

Image
Foto: Thinkstockphotos/Ilustracija

O nasilju kojeg muškarci trpe od strane svojih bivših supruga i partnerica u Hrvatskoj se ne priča

23.1.2017.
9:17
Thinkstockphotos/Ilustracija
VOYO logo

O ovoj nemiloj okolnosti koja je u Hrvatskoj u porastu te životna stvarnost na  tisuće muškaraca u našoj se državi ne priča.

"Tomu dodajemo i svojevrsno birokratsko nasilje kojeg nerijetko provode pojedini Centriza socijalnu skrb, skloni majkama koje su prema njihovom nepisanom pravilu sposobnije odgajati djecu od očeva, kao i sudovi koji svojim odlukama, bez ikakve provjere, potvrđuju takva paušalna mišljenja", priopćeno je iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2016. analizom brojnih slučajeva, došli su do zaključka da se u Hrvatskoj provodi nad rastavljenim očevima i njihovim temeljnim ljudskim pravima poput prava na odgoj i viđanje djece - grubo i sustavno kršenje ustavnih prava. 

Huliganska situacija u državi: muškarci trpe nasilje, nepravdu i sustavno kršenje svojih ustavnih prava

"Već godinama upozoravamo kako su deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno u poziciji da trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju, sustavno kršenje svojih ustavnih prava, samovoljom, neprofesionalnošću i pristranošću premamajkama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovu kriminalnohuligansku situaciju u državi rijetko tko je reagirao unatoč njihovim stalnim apelima.

Svakodnevno se kroz dijelove sustava socijalne skrbi, gotovo utopljenog u neznanju i neprofesionalnosti njegovih djelatnika krše u prvom redu prava naše djece koja nemaju mogućnosti imati podjednako oba roditelja, a očevi uživati u ravnopravnom roditeljstvu. U prvom redu zbog centara za socijalnu skrb koji su u svojim postupanjima pristrani i naklonjeni majkama, očeve i njihove želje o ravnopravnom roditeljstvu niti ne uzimaju u obzir, a djeca ih ne zanimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je želja da djeca nakon rastave braka ili izvanbračne zajednice uživaju u svome pravu na podjednako vrijeme sa oba roditelja kao što su to riješile brojne zemlje EU-a i da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koje je i Republika Hrvatska potpisnica, te da državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv njih", dodaju.

Zvonko vlastito dijete nije vidio 2,5 godine jer mu brakorazvodna parnica još traje

Na žalost ova plemenita želja rađa samo novo kršenje prava rastavljene djece i očeva, u čemu prednjači slučaj Zvonka Grgeca kojemu je 2,5 godine uskraćeno pravo iako brakorazvodna parnica još traje – viđanja vlastitog djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema navodima roditelja Zvonka Grgeca, njegova bivša partnerica visokopozicionirana državna službenica Vlade RH, koristeći svoj položaj i službeni mail, nastoji ga ocrniti pred nadležnim institucijama i odvojiti od djeteta, ne shvaćajući da time prvenstveno nanosi štetu vlastitom djetetu?!

Zvonku je uskraćeno temeljno pravo na roditeljstvo, kao i tisućama očeva u Hrvatskoj, a o pravima Zvonkovog djeteta da i ne govorimo. Dovoljno je samo reći da raspravna sutkinja gotovo 3 godine vodi postupak u kojemu nije donijela niti privremenu mjeru?! Nameće se logično pitanje: Kako je u interesu malodobnog djeteta sudski postupak koji traje gotovo polovicu djetetovog života?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo javnost da otvori oči nad ovom vrstom nasilja i huliganstva u kojoj trpe u prvom redu najviše naša djeca, dok još nije kasno", poručio je predsjednik Hrvatske udruge Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb​ Oliver Čanić.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo