zabrinjavajući podaci / U posljednjih 20 godina pretilost kod djece predškolske dobi povećana za 60 posto!

Dvije trećine Hrvata rijetko ili nikad ne vježba, a negativne brojke koje govore o pretilosti djece školske dobi i dalje rastu. Stati na kraj alarmantnim brojkama moguće je uz promjenu životnih navika koje sa suradnicima promiče i RTL Televizija, ali i redovite odlaske u Savjetovalista za pretilost

27.6.2015.
19:15
VOYO logo

Prekomjerna težina sve je veći problem u Hrvata, posebice kod djece, školaraca i mladih.

Jedna od takvih je i nesretna Vinka. Sve je počelo prije dvije godine sistematskim pregledom za upis na fakultet. Vaganje i mjerenje tlaka, a onda šok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znala sam da imam prekomjernu tjelesnu težinu, ali nisam znala da mi moja prekomjerna težina može uzrokovati i ostale probleme", izjavila je Vinka. 

Vinka je potom krenula u Savjetovalište za pravilnu prehranu. Vrata ovog savjetovališta su otvorena za sve, a u svojih 12 godina radnog iskustva doktorica Petričević govori da dolazi sve više djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće su to osnovnoškolci koje dovode zabrinuti roditelji zbog njiihove povećane tjelesne težine, djeca koju upućuju liječnici nakon sistematskih pregleda ili pak studenti koji dosta često dobrovoljno dolaze u savjetovalište", rekla je Nina Petričević, specijalistica školske medicine Nastavnog zavoda Andrija Štampar.

Dječja pretilost jedna je od ozbiljnih problema 21. stoljeća. U Hrvatskoj se postotak pretile djece kreće između 5.5 do 10.7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca s povećanom težinom puno više pate od djece s normalnom težinom. I u društvu, i u zlostavljanju i od tjeskobe. Djeca žele riješiti taj problem", dodaje Petričević. 

Problem se javlja zbog nezdravih prehrambenih navika i tjelesne neaktivnosti. Procjenjuje se da su dvije trećine Hrvata tjelesno neaktivni ili rijetko vježbaju. Debljina u djetinjstvu često vodi do pretilosti odraslih, zato je važno da se i u osnovnoj školi vodi briga o zdravlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni kada se jave kod nas u školu, onda ih odmah uputim što se ne može prevladati. Ovdje će imati adekvatnu pomoć", rekla je Suzana Stojanović, logopedica u OŠ Odra.

Zato svi kojima je pomoć potrebna trebaju paziti da je ne zatraže prekasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo