Svjetski Dan učitelja / U razredu je pune 34 godine: 'Nema ljepšega nego vidjeti dječji osmijeh ili zbunjeni pogled kad velim izvadite pčelicu...'

I u najizazovnijim vremenima učitelji ne posustaju. Jer biti učitelj nije zanimanje, nego poziv

5.10.2020.
20:57
VOYO logo

Svjetski je Dan učitelja i nastavnika, a u Hrvatskoj ga obilježava njih više od 50 tisuća. Učitelji su jedna od profesija kojima je pandemija donijela nikad teže izazove u održavanju nastave.

Učiteljica Zrinka Babić iz Horvata kraj Zagreba već 55 godina korača školskim dvorištem. Otac joj je bio učitelj. Sada uči djecu svojih bivših učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja za sebe velim da sam se rodila u školskom dvorištu, odrasla u školskom dvorištu, moji prvi prijatelji su bili djeca prosvjetnih djelatnika i kad sam krenula u školu, jedino što sam htjela je biti učiteljica", kazala je Zrinka Babić. 

Online škola

Nakon 34 godine staža, gorak zalogaj - online škola. U trećem mjesecu je zalijepila foliju na zidu u dnevnoj sobi i počela snimati. Za sebe kaže da je seoska učiteljica starog kova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znalo mi se dogoditi da sam došla do kraja videa i da sam primijetila da sam napravila kardinalnu grešku i onda sve briši ispočetka. Jako je bilo teško jer nemate publiku pred sobom. Ne vidite dječja lica i ne vidite reakciju na to što njima pričate, kazala je. 

S izradom web stranice joj je pomogla kolegica iz zbornice. "Svjesna sam da odgajam jednu novu generaciju digitalnog doba pa zapravo pokušavam načine poučavanja preusmjeriti njima zanimljivim načinom ga prenosim", kazala je učiteljica Sandra Koprivnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjena plaća za online nastavu

To je sada iza njih dvije, ali oni koji i dalje rade online nastavu imaju smanjenu plaću jer ne primaju više uvećanje za smjenski rad na što upozorava Sindikat Preporod. 

"S druge pak strane oni koji također rade od kuće njima se ne priznaju nikakvi troškovi koje oni imaju radeći tu vrstu posla. S treće, pak, strane učitelji i nastavnici koji moraju ići u samoizolaciju ili oni koji su nedaj Bože oboljeli, oni potpadaju pod jednu odredbu da im plaća ne može biti veća od 4250 kn", kazao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima je danas stiglo i priznanje - ministar Radovan Fuchs na njihov dan nagradio je 504-ero učitelja s 10 tisuća kuna. A u tu profesiju svaki dan stižu nova lica. 

"Jako volim raditi s djecom i želim jednog dana biti osoba koja će tom djetetu pomoći ostvariti svoje potrebe i zapravo se samo ostvariti", kazala je studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i buduća učiteljica Erika Cindrić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to nešto što mene čini sretnom i ako bi ja mogla nekako utjecati na ovaj svijet onda bi to htjela na taj način napraviti", rekla je studentica Učiteljskog fakulteta Petra Crnički. 

Uskoro bi se i one mogle pridružiti kolegama kojih je u Hrvatskoj više od 32 tisuće u osnovnim, a njih 17 i pol tisuća u srednjim školama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ljepšega nego vidjeti dječje okice i dječji osmijeh ili onaj zbunjeni pogled kad velim izvadite pčelicu, a oni kažu - a meni mama to nije stavila u torbu", kazala je Zrinka Babić.

I u najizazovnijim vremenima učitelji ne posustaju. Jer biti učitelj nije zanimanje, nego poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo