Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Teška predizborna godina

U redu čekanja za povišice uz prosvjetare i pirotehničari i policajci: 'Vlada je u bezizlaznoj situaciji'

Zahtjevi prelaze 2,3 milijarde kuna, a zaposleni u javnom sektoru ni s njima neće biti zadovoljni, kaže Damir Novotny

Petra Mlačić/ 16.9.2019. u 10:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlada je postigla dogovor sa zdravstvenim sindikatima, tek treba postići dogovor s prosvjetnim. U redu čekanja za dogovore su i pirotehničari i policajci. Zahtjeva je sve više, a može li ih Vlada ispuniti i financijski podnijeti?  

Prošlo je ' 5 do 12' u zdravstvu, glasno su poručili i uz dva mjeseca borbe izborili su povećanje plaća. Od  četiri do sedam posto rasta u zdravstvu na dodatke proračun će koštati 450 milijuna kuna godišnje. Nastavnici su tražili drugo – povećanje vrijednosti koeficijenata od šest posto. 

Njihov zahtjev još nije odobren, ali bude li, koštat će godišnje također oko 400 milijuna kuna. "Ovo dalje što je najavljeno također nije planirano u proračunu", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Na sastanak dolaze i policajci

Ipak, ministar je svjestan da ga čekaju pritisci. Povećanje su tražili i pravosudni policajci, vozači u linijskom prometu,.. a sastanak u Vladi za jesen dogovorio je i sindikat policije. Zahtjevi su im jasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"1,0 je najniži koeficijent za policijske službenike… minimalna plaća policijskog službenika bi trebala biti 1000 eura. Povećanje ne bi išao linearno za sve, ali povećanje u svakom slučaju", govori Dubravko Jagić iz Sindikata policije.

Bezizlazna situacija

Za dva tjedna kreće i novi krug pregovora oko osnovica plaće za sve zaposlene i u javnom i u državnom sektoru. Radi se o 240.000 ljudi. Svima je njima rasla osnovica plaće u posljednje dvije godine 11 posto, ali s obzirom da ih je, kaže Novotny - previše - to je minimalan rast, a velik trošak.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

"Dolazimo do jedne za Vladu bezizlazne situacije da ovi zahtjevi prelaze 2,3 milijarde kuna, a da zaposleni u javnom sektoru ni s njima neće biti zadovoljni", ekonomski analitičar Damir Novotny.

Marić kaže kako definirane zahtjeve još nema, ali objašnjava  – rast osnovice plaća za samo jedan posto košta 300.000.000 kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Morat će se podići osnovica ali isto tako se treba napraviti ono što je desetljećima nužno – reforma javnog sektora i vrednovanje više onih koji više rade od  onih koji manje rade", dodaje.  

Kriza pred vratima

Em je predizborna godina, em je kriza pred vratima. Jasno je mnogima - tko sad ne dogovori - niti neće.

Pa se zahtjevima pridružuje i struka u kojoj je najvažnije 'preživjeti dan'. Između ostalog traži minimalnu mirovinu u iznosu od 5.000 kuna. Njihovi zahtjevi,budući da ih je 80 proračun bi koštali još milijuna i 440.000 kuna godišnje.

Srećom, izgleda da će MUP pristati na njihove zahtjeve, uz novu izlaznu strategiju; da ovu jesen ne čeka još jedan prosvjed. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Petra Mlačić/ 16.9.2019. u 10:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opoziv proizvoda

Jaja domaćeg proizvođača povukli zbog salmonele. Prijeti mu uništenje 150.000 kokoši. On tvrdi da mu podmeću

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba