TOLIKO TOGA ZA RAČUNATI / Smrt je skupa, a postalo je i gore. Nema pogreba ispod 10.000 kuna

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Grobna mjesta za urne su znatno jeftinija, ali...

28.10.2022.
10:33
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Od 10 do 12 tisuća kuna za osnove usluge ispraćaja i sahrane, minimalno 3000 kuna za lijes pa još bar 400 kuna za osmrtnice i stotinjak za svećenika koji će održati pogreb, računica je smrti u Hrvatskoj.

Uz to je dakako potrebno prvo posjedovati grobno mjesto, a kako smo objavili ranije u RTL-u Danas, isto košta i nekoliko desetaka tisuća kuna, a zbog inflacije od Zagreba, Osijeka, Trsata poskupilo je za bar još 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na Mirogoju se cijene neuređenog grobnog mjesta kreću od 14 tisuća u šestoj zoni do 92,5 tisuća u prvoj zoni. Kompletno uređeni grobovi i grobnice koštaju i više od 70.000 kuna.

Kako za tportal govori Zoran Žic, dopredsjednik Grupacije održavanja groblja i pogrebničke djelatnosti u Hrvatskoj gospodarskoj komori, u proteklih godinu dana za petnaestak posto poskupjele su i ostale usluge. Pritom su na poskupljenje najviše utjecale nabavne cijene lijesova te su više od 20 do 80 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, ukupni troškovi ovise i o cijeni prijevoza jer recimo nije isto ako je pokojnik preminuo u mjestu pogreba. U tom slučaju plaća se prijevoz koji se kalkulira tako da se cijeni po 7 kuna po kilometru.

Image
SKUPLJI ARANŽMANI /

Odlazak na groblje skuplji nego ikad: Cvijeće uoči Svih svetih plaćat ćemo barem 30 posto više nego lani

Image
SKUPLJI ARANŽMANI /

Odlazak na groblje skuplji nego ikad: Cvijeće uoči Svih svetih plaćat ćemo barem 30 posto više nego lani

Naposljetku, cijene nisu ništa niže ni u slučaju kremiranja. U odnosu na klasični ukop, troškovi kremiranja skuplji su, a potrebno je dodati i trošak urne pa cijena praktički postane ista kao prilikom ukopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, grobna mjesta za urne su znatno jeftinija. Standardno mjesto za polaganje urne na svim grobljima stoji 4625 kuna, a u Gaju urni kod krematorija varira od 4625 kuna do 12.500 kuna, ovisno o zoni.

Dakako ne morate ga platiti ako odlučite pepeo prosuti na za to predviđeno mjesto na krematoriju ili pak u prirodi ako ste dobili dozvolu samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je istaknuti i da kao kupnjom grobnog mjesta ne postane vlasnik parcele neko imate pravo raspolagati istim. Dakako, za njega je potrebno plaćati i grobnu naknadu. Ako to ne činite deset godina, ono se može smatrati napuštenim i može biti prodano drugom.

Ako pak redovno plaćate, a želite mu dodati betonski okvir ili grobnicu i to ćete dodatno platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo