VRHUNSKA ATRAKCIJA / U Rijeci otvoren prvi hrvatski specijalizirani Muzej farmacije: Zmija i ljekarnik Pablo nude pregršt savjeta

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Riječ je o muzeju u kojem je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije

22.10.2020.
17:30
RTL / PIXSELL
VOYO logo

U središtu Rijeke otvoren je JGL Muzej farmacije, nastao u suradnji tvrtke Jadran Galenski Laboratorij (JGL), Muzeja grada Rijeke i Grada Rijeke, a riječ je o specijaliziranom muzeju u kojemu je prikazana povijest hrvatskog i svjetskog ljekarništva.

Image
moguće i da se produži /

Obersnel potvrdio: 'Projekt EPK u Rijeci ipak se nastavlja, ali uz manji budžet'

Image
moguće i da se produži /

Obersnel potvrdio: 'Projekt EPK u Rijeci ipak se nastavlja, ali uz manji budžet'

''Presretan sam što smo baš mi iz JGL-a uspješno realizirali ovaj projekt i što možemo našem gradu, u godini u kojoj nosi titulu EPK, dati još jedan kulturni i edukativni sadržaj te sve posjetitelje uvjeriti koliko je hrvatsko ljekarništvo bilo i jest napredno te koliko je ukorak sa svjetskim trendovima u farmaciji. Tijekom naših 30 godina rada prikupili smo bogatu građu iz povijesti ljekarništva što, uz doniranu privatnu ljekarničku zbirku našeg najvećeg živućeg autoriteta povijesti farmacije dr. Vladimira Grdinića, čini okosnicu ovog jedinstvenog, privatnog i prvog hrvatskog specijaliziranog muzeja farmacije'', istaknuo je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a koji posluje s više od 50 tržišta u svijetu. 

Zadatak Muzeja je da afirmira ljekarništvo, naime, farmacija je znatno doprinijela razvoju Rijeke i društva. Pripreme, prilagodba prostora i opremanje trajali su godinu i pol.

Muzej se sastoji od 10 cjelina, među kojima su zeleni zid s ljekovitim biljem na ulazu, vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, ljekarnička knjižnica, JGL kutak i cjelovita ljekarna iz prve polovice 20. stoljeća.

Atrakcija muzeja je multimedij koji kroz tehnologiju proširene stvarnosti oživljava povijesno značajne ličnosti, obraćajući se posjetiteljima u obliku 3D ljekarnika Pabla i 3D zmije, kao simbola ljekarništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, zanimljivom VR tehnologijom moguće je pratiti antibiotik kako uništava infekciju urinarnog trakta, a pažnju gostiju privlači i suvremena interpretacija herbarija te rasvjetne instalacije molekula JGL brendova.

''Želja nam je da muzej aktivno sudjeluje u životu lokalne zajednice kao mjesto susreta, učenja i zabave te da bude referentna ustanova u istraživanju povijesti farmacije, turistička atrakcija i edukativni centar za buduće djelatnike farmaceutskog profila'', istaknula je voditeljica projekta Eva Usmiani Capobianco.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu otvorenja JGL Muzeja farmacije predstavljen je ''Farmaceutski spomenar'', autora Grdinića, koji afirmira značaj ljekarništva kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta, piše 24sata, koje je kroz povijest bilo važan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije.

''Ovaj muzej najbolji je dokaz kako se muzejska građa može zanimljivom prikazati svim generacijama, pa i onim najmlađima'', istaknuo je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike