Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Nema više petardi

U Saboru izglasana zabrana pirotehnike: 'Cilj je smanjiti te stravične ozljede djece'

Iz Udruge kažu kako su godinama lobirali za zabranu petardi, a zastupnici su na drugom čitanju jednoglasno podržali ovu zabranu.

Image

'Petarde nisu igračke', želi se upozoriti akcijom 'Mir i dobro'

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Vijesti/ 18.12.2020. u 14:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja u petak je izmijenjen kako bi se zaštitili životi ljudi, smanjilo stradavanje i ozljeđivanje, posebice maloljetnika.

Izmjenama se pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe.

Udruga Prijatelji životinja pozdravljaju izglasavanje Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, ali ističu kako im je žao što nisu prihvaćeni amandmani zastupnika Davora Dretara i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.

Kažu kako su godinama lobirali za zabranu petardi, a zastupnici su na drugom čitanju jednoglasno podržali ovu zabranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz udruge Prijatelji životinja pozdravljaju ovakvu zabranu 

"Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama", izrazio je zadovoljstvo predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Naglasio je da aktualna dozvola uporabe pirotehnike od 27. do 30. prosinca nema smisla jer se tada ne slavi ništa.

"Cilj je smanjiti te stravične ozljede djece, kao i pomoći ljudima koji moraju, umjesto proslave, svake godine provoditi blagdane zatvoreni u kući, pod sedativima, sa spuštenim roletama, strepeći hoće li njihovi prestravljeni ljubimci preživjeti pucanje ili će umrijeti od zastoja srca" dodao je.

Zabrana tek od 2. siječnja 

Iz udruge su također poručili da bi i sadašnjost i budućnost novogodišnjih i drugih proslava tijekom godine trebala biti suvremena tehnologija koja omogućava atraktivna rješenja koja obogaćuju slavlja, a bolja su za ljude i životinje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Budući da zabrana petardi stupa na snagu tek 2. siječnja, pozvali su građane da 2021. godinu proslave bez petardi i ostale bučne pirotehnike. 

Vijesti/ 18.12.2020. u 14:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču