burno u saboru / Oporba revoltirana zbog HGK napustila Sabor i srušila kvorum. 'HDZ je pokazao srednji prst svima stradalima u potresu'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Šef Sabora rekao je da će HGK staviti na glasanje kada se steknu uvjeti što je ražestilo oporbu

29.1.2021.
11:25
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U Saboru se danas trebalo glasati o glasati o izmjenama Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) koje je predložio Most zatraživši ukidanje plaćanja obvezne članarine prema HGK što bi rasteretilo poduzetnike od parafiskalnih nameta. No, prijedlog je uoči glasanja u podne skinut s dnevnog reda dok je predsjedavajući Gordan Jandroković poručio da se nisi stekli uvjeti za glasovanje.

Oporba je zaključila kako je HDZ procijenio da oko ovoga nema većinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I neke stranke koje podržavaju većinu, za ukidanje su ovog nameta ili su bar najavile suzdržanost pa je oporba napravila mobilizaciju u Saboru kako bi ovaj prijedlog prošao. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: Izjava Grbina je sramotna, tražit ću ispriku

13:55 Gordan Janadroković ustvrdio je kako nije povrijedio Poslovnik te da neće pristati na ucjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o nečasnoj radnji oporbe, izjava Grbina o srednjem prsti je nečasna i sramotna, uvredljiva, tražit ću ispriku", rekao je Jandroković. 

12:50 Peđa Grbin (SDP) je rekao da se dogodio presedan u saborskoj proceduri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valjda i demokracija znači da sateliti u vladinoj većini imaju nešto pravo reći. Odlučili su pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu kako bi pokazao političku snagu HDZ-a. A jedino što je pokazao je nevjerojatna slabost i za to i Jandrokovića i Plenkovića može biti sram", kazao je Grbin. 

Tomislav Tomašević (Možemo!) kazao je da je sada očito da je vladajućih 75, a oproba ima 76 ruku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo tolerirati tiraniju", poručio je. 

Stjepo Bartulica (Domovinski pokret) konstatirao je da ispada da je HGK svetinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izazvat će kaos u Saboru da bi zaštitili tu instituciju", poručio je. 

12:39Zvonimir Troskot (Most) je u ime predlagatelja izmjena zakona o HGK nakon stanke rekao da su on i kolege u vezi prijedloga napravili sve prema proceduri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spavali nismo kako bismo prezentirali sve potrebe naših podzetnika i obrtnika, raspravu ste nam stavili u 22:30. Sabor ste sveli na cirkus i mi u ovom ne želimo sudjelovati", rekao je Troskot. 

Nakon provjere kvoruma utvrđeno je da je prisutno 75 zastupnika te da nema uvjeta za glasovanje. To neće biti danas. U 13 sati nastavlja se sjednica sa slobodnim govorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:25 Stanka je od 10 minuta. 

12:15 "Što se tiče dnevnog reda, ja ću tu točku staviti kad se steknu uvjeti. Klubovi vladajuće većine zamolili su me da odgodim tu točku. Glasovanje je u nadležnosti predsjednika Sabora. Tu ne možete izreći mišljenje jer to nije dio rasprave. Nema tog instituta", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković Zvonimiru Troskotu (Most) kada je zatražio stanku vezano uz skidanje točke HGK s dnevnog reda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsen Bauk (SDP) rekao je Jandrokoviću da je povrijedio Poslovnik te da su se stekli uvjeti za glasanje. 

"Diskrecijsko odlučivanje kojim ćete klubovima udovoljiti, a kojima ne, vas dovodi u nezgodnu situaciju", kazao mu je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković mu je odgovorio da ne postoji razlog zašto bi ta točka danas trebala biti na dnevnom redu. Isto mu je rekao i Grbin. 

"Kad vi budete predsjednik Sabora, onda ćete odlučivati o tome. To je moja politička odluka i odgovornost. No, ne postoji niti jedan uvjet koji bi mene natjerao da se danas o tome glasuje", poručio je oporbi Jandroković dodavši da će on uzeti stanku od 10 minuta kako bi se "svi posložili". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski suverenisti zaprijetili su da će podržati dvije prve točke dnevnog reda, a onda će napustiti sabornicu jer, kako je rekao Hrvoje Zekanović, ne želi držati kvorum HDZ-u. 

Puljak: "Kukavice iz HDZ-a znaju da imamo većinu"

"Kukavice iz HDZ nisu stavili na dnevni red glasanje jer su shvatili da imamo većinu. Vlada je priznala da po ovoj temi nema većinu u Saboru", rekla je u Saboru Marijana Puljak (Centar)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Most je predložio da članarina u HGK više ne bude obavezna, već dobrovoljna te da im se tako olakša poslovanje. 

Stjepan Čuraj iz HNS-a, koji je dio vladajuće većine, najavio je da će HNS izaći sa svojim prijedlogom zakona jer "komore imaju svoju funkciju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonimir Troskot (Most) koji je i predlagatelj izmejna kazao je: "HDZ se boji da će zakon biti izglasan, uspjeli smo ujediniti oporbu što je važna poruka poduzetnicima. Ovo je poraz vladajućih, izniman rezultat!"

U IDS-u također ocjenjuju kako je dano do znanja da vladajuća većina u ovom trenutku ne postoji te da su na djelu opstrukcija rada parlamenta i gušenje demokracije. 

U podne će se glasati tako o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima su Prijedlog izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja, Prijedlog nacionalne razvojne strategije RH do 2030. te Prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesec je dana od razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku, od kojih je najjači bio magnitude 6,2 s epicentrom kod Petrinje. Materijalna šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebice na području Grada Petrinje i okolice je golema te su brojne građevine razrušene, odnosno uništene te oštećene.

Materijalna šteta prijavljena je i na području Karlovačke te Zagrebačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo