apel sindikata / U 20 dana poginula dva radnika: 'Ako poslodavac ne osigura zaštitnu opremu, odbijte raditi i prijavite ga'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dva su života prekinuta, dvije su se smrti dogodile, a mogle su i trebale biti spriječene

15.4.2020.
11:15
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat graditeljstva Hrvatske apelirao je u srijedu na radnike koji rade na sanaciji štete nastale nedavnim potresom u Zagrebu da prijave poslodavce koji im nisu osigurali zaštitnu opremu, a Inspekciju rada pozvali su da više izlazi na teren i provjerava sigurnost radnika.

"U samo dvadesetak dana već drugi smrtni slučaj radnika koji je radio na sanaciji štete od potresa u Zagrebu, a smrt je, kao i prethodni put, posljedica pada s visine, zbog izostanka zaštitne opreme, bez obveznog vezivanja odnosno bez provođenja drugih zaštitnih mjera. Dva su života prekinuta, dvije su se smrti dogodile, a mogle su i trebale biti spriječene. SGH ponovo poziva poslodavce da se u procesu rada ne  improvizira, nego maksimalno poštuju sva pravila i provode sve mjere zaštite na radu", poručuju u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drže i kako njihov prethodni apel poslodavcima u graditeljstvu o provedbi mjera zaštite života radnika u uvjetima epidemije nije bio ozbiljno shvaćen.

"Osnova zaštite na radu je upravo prevencija odnosno poduzete mjere u sprječavanju ili smanjenju rizika na poslu. Posljednji slučajevi smrtno stradalih radnika ozbiljno su upozorenje svim sudionicima na izradi i donošenju novog zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa, na koji način će urediti minimalne tehničke i druge uvjete koje moraju zadovoljiti izvoditelji radova i na koji način će se  to kontrolirati", poručili su sindikalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnike su opetovano pozvali da se pridržavaju svih mjera zaštite na radu i nose zaštitnu opremu koju im je poslodavac obvezan osigurati.

Radnici kojima nije osigurana zaštitna oprema imaju pravo odbiti raditi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da ako radnicima nije osigurana zaštitna oprema, ako postoji izravna prijetnja za zdravlje i život te uz prethodno upozorenje poslodavcu imaju pravo odbiti raditi i napustiti radno mjesto, a imaju pravo i na naknadu u visini 100 posto plaće.     

"Poslodavce koji ne provode mjere zaštite na radu mogu prijaviti Inspekciji rada, a zbog nedostatka zaštitne opreme u vezi epidemije COVID-19 i županijskim stožerima civilne zaštite", stoji u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat je također pozvao Inspekciju rada u području zaštite na radu na pojačani nadzor nad provedbom propisa i primjenu mjera za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu.

"Potrebno je puno više izlazaka na teren, posebice kod poslodavaca kod kojih ne djeluje sindikat, jer su ti radnici manje zaštićeni, kako bi se ojačala prevencija i spriječilo sve ono što se nije smjelo dogoditi", poručuju iz sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo