Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
izborna farsa?

U sindikatu uvjereni da je novi ravnatelj riječkog KBC-a izabran nezakonito: 'Izborni postupak je izrežiran'

Upravno vijeće KBC-a Rijeka u petak je za novog ravnatelja te riječke bolnice odabralo Alena Ružića

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Vijesti.hr/ 25.5.2020. u 13:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske (SZH) Radmila Čahut Jurišić rekla je u ponedjeljak kako u tom sindikatu smatraju da je novi ravnatelj riječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) izabran nezakonito te da je riječ o izbornoj farsi, neviđenoj od postanka Upravnog vjeća.

Izborni cirkus

Po njezinim riječima,  "izborni postupak za ravnatelja KBC-a sveden na izborni cirkus u režiji državnog tajnika i predsjednika Upravnog vijeća riječke bolnice Željka Plazonića."

Radmila Čahut Jurišić je na konferenciji za novinare navela da je kao predstavnik sindikata u Upravnom vijeću riječke bolnice u petak nazočila sjednici Upravnog vijeća te je ocijenila da su "od početka izbornog procesa, do donošenja odluke sve radnje bile nezakonite, u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Statutom KBC-a i Poslovnikom o radu."

"Već u startu napravljena je pogreška – natječajna dokumentacija kandidata je otvorena na sjednici Upravnog vijeća, pa je prvi kandidat Davor Štimac, koji je sadašnji ravnatelj bolnice, dobio na uvid osobne podatke drugog kandidata Alena Ružića, koji je na sjednici odabran za novog ravnatelja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nadalje, iščitali smo da kandidat Ružić nema svu potrebnu dokumentaciju, koja je definirana natječajem", ustvrdila je i nastavila da "nije priložio potvrdu sva tri svoja poslodavca da se protiv njega ne vodi postupak vezano za povrede radne obveze." Dodala je da je Ružić zaposlen po dva sata u KBC-u i na Sveučilištu te četiri sata na Medicinskom fakultetu.

Image
Preuzet će dužnost 7. srpnja

Riječki KBC dobio je novog ravnatelja: Zamijenit će dosadašnjeg Štimca

Image
Preuzet će dužnost 7. srpnja

Riječki KBC dobio je novog ravnatelja: Zamijenit će dosadašnjeg Štimca

Naknadna dostava uvjerenja

Rekla je da je Plazonić tada odgovorio da bi kandidat mogao naknadno dostaviti to uvjerenje te da će zatražiti očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava o tome je li Ružić trebao donijeti uvjerenje od sva tri poslodavca.

Upravo se čita

Image
LIGA NACIJA

Hrvatska je na Final Fouru: Saznajte tko prijeti Vatrenima i kad se borimo za titulu

Po riječima Čahut Jurišić, sjednica je prekinuta, a nastavljena je u petak, kada je Plazonić dostavio očitovanje ministarstva, ali bez potpisa ministra i pečata.

Rekla je da su potom održane prezentacije programa rada, da se Upravno vijeće povuklo donijeti odluku, da se nisu se vratili donijeti zaključak i zatvoriti sjednicu, odnosno da su s Ružićem otišli popiti kavu i da su mu prezentirali da je izabran, a da Štimcu nisu ništa rekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovo je bio ne samo izborni cirkus, nego i izborna farsa, do sada neviđena na Upravnom vijeću", ustvrdila je predsjednica sindikata navodeći da ministar zdravstva još nije potvrdio odabranog kandidata te da vjeruje da će postupiti po zakonu, a da će  natječaj biti ponovljen na regularan način.

Dodala je i to da je za pretpostaviti da bi oštećeni kandidat mogao pokrenuti radni spor, čiji bi trošak, smatra, opet mogao pasti na trošak riječke bolnice.

Upravno vijeće KBC-a Rijeka u petak je za novog ravnatelja te riječke bolnice odabralo Alena Ružića, koji će na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg ravnatelja Davora Štimca. Na natječja za ravnatelja riječke bolnice javili su se Ružić i Štimac, za Ružića su glasala tri člana Upravnog vijeća, a jedan je bio suzdržan. SZH je najzastupljeniji sindikat u riječkom KBC-u, s oko tisuću članova.

Vijesti.hr/ 25.5.2020. u 13:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
uklanjaju se kante

U centru Zagreba smeće će se iznositi od 20 - 22 sata ili ide kazna: 'Ako vas nema doma, pitajte susjeda'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba