izborna farsa? / U sindikatu uvjereni da je novi ravnatelj riječkog KBC-a izabran nezakonito: 'Izborni postupak je izrežiran'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Upravno vijeće KBC-a Rijeka u petak je za novog ravnatelja te riječke bolnice odabralo Alena Ružića

25.5.2020.
13:21
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske (SZH) Radmila Čahut Jurišić rekla je u ponedjeljak kako u tom sindikatu smatraju da je novi ravnatelj riječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) izabran nezakonito te da je riječ o izbornoj farsi, neviđenoj od postanka Upravnog vjeća.

Izborni cirkus

Po njezinim riječima,  "izborni postupak za ravnatelja KBC-a sveden na izborni cirkus u režiji državnog tajnika i predsjednika Upravnog vijeća riječke bolnice Željka Plazonića."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radmila Čahut Jurišić je na konferenciji za novinare navela da je kao predstavnik sindikata u Upravnom vijeću riječke bolnice u petak nazočila sjednici Upravnog vijeća te je ocijenila da su "od početka izbornog procesa, do donošenja odluke sve radnje bile nezakonite, u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Statutom KBC-a i Poslovnikom o radu."

"Već u startu napravljena je pogreška – natječajna dokumentacija kandidata je otvorena na sjednici Upravnog vijeća, pa je prvi kandidat Davor Štimac, koji je sadašnji ravnatelj bolnice, dobio na uvid osobne podatke drugog kandidata Alena Ružića, koji je na sjednici odabran za novog ravnatelja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadalje, iščitali smo da kandidat Ružić nema svu potrebnu dokumentaciju, koja je definirana natječajem", ustvrdila je i nastavila da "nije priložio potvrdu sva tri svoja poslodavca da se protiv njega ne vodi postupak vezano za povrede radne obveze." Dodala je da je Ružić zaposlen po dva sata u KBC-u i na Sveučilištu te četiri sata na Medicinskom fakultetu.

Image
Preuzet će dužnost 7. srpnja /

Riječki KBC dobio je novog ravnatelja: Zamijenit će dosadašnjeg Štimca

Image
Preuzet će dužnost 7. srpnja /

Riječki KBC dobio je novog ravnatelja: Zamijenit će dosadašnjeg Štimca

Naknadna dostava uvjerenja

Rekla je da je Plazonić tada odgovorio da bi kandidat mogao naknadno dostaviti to uvjerenje te da će zatražiti očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava o tome je li Ružić trebao donijeti uvjerenje od sva tri poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima Čahut Jurišić, sjednica je prekinuta, a nastavljena je u petak, kada je Plazonić dostavio očitovanje ministarstva, ali bez potpisa ministra i pečata.

Rekla je da su potom održane prezentacije programa rada, da se Upravno vijeće povuklo donijeti odluku, da se nisu se vratili donijeti zaključak i zatvoriti sjednicu, odnosno da su s Ružićem otišli popiti kavu i da su mu prezentirali da je izabran, a da Štimcu nisu ništa rekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bio ne samo izborni cirkus, nego i izborna farsa, do sada neviđena na Upravnom vijeću", ustvrdila je predsjednica sindikata navodeći da ministar zdravstva još nije potvrdio odabranog kandidata te da vjeruje da će postupiti po zakonu, a da će  natječaj biti ponovljen na regularan način.

Dodala je i to da je za pretpostaviti da bi oštećeni kandidat mogao pokrenuti radni spor, čiji bi trošak, smatra, opet mogao pasti na trošak riječke bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravno vijeće KBC-a Rijeka u petak je za novog ravnatelja te riječke bolnice odabralo Alena Ružića, koji će na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg ravnatelja Davora Štimca. Na natječja za ravnatelja riječke bolnice javili su se Ružić i Štimac, za Ružića su glasala tri člana Upravnog vijeća, a jedan je bio suzdržan. SZH je najzastupljeniji sindikat u riječkom KBC-u, s oko tisuću članova.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo