Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
10 tisuća učenika u samoizolaciji

U školama kreće samotestiranje učenika: 'Kontrole neće biti. Tko želi lagati, vjerojatno hoće, na vlastitu sr...

Baš jutros stiglo je više od 300 000 brzih testova u logistički centar. Sada ih je ovdje uz 230 tona zaštitne opreme - više od milijun

Leona Šiljeg/ 27.1.2022. u 21:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U izolaciji je više od 10 tisuća učenika, a uskoro bi se testiranjem svakog ponedjeljka i tomu trebalo stati na kraj. Ako kućni test pokaže da su negativni - mogu u školu. Akcija će početi kad stigne više od dva milijuna testova što će na mjesec stajati oko 20 milijuna kuna.

"Od centralnog skladišta idu prema regionalnim skladištima koji su na Grobniku kod Rijeke u Mostainama kod Splita i u Bizovcu kod Osijeka. Iz tih skladišta se onda distribuira prema županijama i prema krajnjim korisnicima – zdravstvene ustanove, ustanove socijalne skrbi", rekao je Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Iz Robnih zaliha su nam potvrdili da je postupak nabave brzih antigenskih testova za učenike u pripremnoj fazi, te da je trenutačno u dolasku gotovo 2 i pol milijuna za profesionalnu uporabu. Cijena je 4,88 kn + PDV.

"Iz ovog skladišta će isto testovi ići prema školama istim ovim distribucijskim kanalom, osim onog zadnjeg dijela - koji će ići prema svakoj školi. Treba dan ili dva. On u 48 sati može biti na licu mjesta", kazao je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Onda će do učenika i roditelja. Testiranje svakog ponedjeljka. Ministar znanosti i obrazovanja kaže - kontrole neće biti - tko želi lagati, vjerojatno hoće, na vlastitu sramotu. Umiruje da testiranje nije strašno.

"Ne onog tipa koji je na neki način agresivniji, to su oni uzorci koji se uzimaju PCR-om ili onim drugim BAT testovima, to su vam oni dugački štapići koji idu praktički do sinusa, ovo su kratki mali štapići, idu do polovice nosa", objasnio jeRadovan Fuchs.

Upravo se čita

Štapići do polovice nosa, a testovi na stol kako stvari stoje mogli bi do polovice veljače.

Image
dobrovoljno testiranje

Fuchs pojasnio mjeru testiranja učenika, a Divjak ga iskritizirala kako je mjera 'zakašnjela i traljava'

"Nikad nije kasno za neke nove ideje. Samotestiranje učenika doma je u principu ono što se već događa zadnja dva mjeseca. Roditelji rade brze testovi, pa mi šaljemo učenike u samoizolaciju, pa kad dođu pravi testovi, napišemo papir. Princip povjerenja roditelja škole, funkcionira već sad", rekao je Slaven Staklenac, ravantelj Osnovne škole Većeslava Holjevca u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Službeno je više od 10 000 učenika u samoizolaciji, a procjena je da ih je zapravo i tri puta više.

"Bilo bi dobro kad bi to testiranje bilo i češće, međutim smatramo i da čak jednom tjedno je bolje nego da se učenici odmah šalju u karantenu. To je svakako jedan korak prema tome da se karantena pokuša ukinuti", kaže Goranka Petrović, epidemiooginja HZJZ-a.

Hrvatska je zemlja s najmanje sati provedene online nastave, a sa samotestiranjem i oko 20 milijuna kuna na mjesec - trebalo bih biti još manje.

Leona Šiljeg/ 27.1.2022. u 21:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba