RADNIČKA PRAVA / U Slavoniji sve više dogovora oko neradne nedjelje s trgovcima: Neki 'miniraju' dogovor

Image
Foto: Pixabay

Kada jedan poslodavac ne pristaje, neće ni drugi jer svi žele iste pozicije rada

9.1.2020.
15:29
Pixabay
VOYO logo

Vlada za 2020. najavljuje mijenjanje Zakona o radu, čime nakon 11 godina ponovno uređuje rad nedjeljom, a kani posegnuti za austrijskim modelom prema kojem bi se poslodavcu omogućilo samo nekoliko radnih nedjelja u godini. Za to vrijeme Satnica Đakovačka prva je među devet općina Đakovštine koja je od 5. siječnja uvela novi model.

Prošla nedjelja, tj. neradni ponedjeljak, Bogojavljenje, u njezina dva naselja gdje su tri prodavaonice dva poslodavca bili su zadnja radna nedjelja i radni praznik za tamošnje prodavače, njih 11. Lokalna samouprava ne može zabraniti rad nedjeljom, no može postići dogovor o tome s trgovcima na svom području što je učinio satnički načelnik Željko Šimić, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'''Na moj prijedlog Općinsko vijeće donijelo je odluku o neradnim nedjeljama i praznicima, a nakon sastanka na kojem je prije 14 dana postignut dogovor s trgovcima, o čemu imamo njihove izjave. Dvije trgovine su u sastavu jedne velike trgovačke kuće, a treću drži privatnik'', kazao je Šimić koji tvrdi da su poslodavci pristali na neradnu nedjelju jer im to odgovara dugoročno, zbog slobodnih dana i sličnog.

Zakon bi mogao biti prihvaćen, najave su Vlade, u prvoj polovini 2020. Austrijski model znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Oni u turističkim zonama mogu odabrati ljetne, a ostali npr. prosinačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neradna nedjelja je ekonomsko i svjetonazorsko pitanje, pa su poziv o njoj upućen trgovcima na području Općine Semeljci, koja je s tom inicijativom krenula 2018., potpisali načelnik i župnik, pozivajući na dogovor svih.

''Od četiri poslodavca nije pristao jedan što je nekorektno, to više ako se zna da je u drugim mjestima gdje ima trgovine pristao na neradnu nedjelju, kao u Ivankovu i drugdje. Rekao je da ne može pristati na neradnu nedjelju jer da to sobom vuče otpuštanje radnika, da će u njezinu slučaju kupci trošiti novac u šoping centrima, da oni plate radnike za rad nedjeljom i daju slobodne dane, a ja pitam: što će nekom slobodan dan tijekom radnog tjedna kada su drugi članovi obitelji na poslu, u školi i drugdje'', ogorčen je na potez tog trgovca načelnik Grga Lončarević.

U pet naselja semeljačke općine 11 je trgovina, a broj njihovih zaposlenika višestruko je veći. Lončarević najavljuje novi dopis svom "mineru".

I u Strizivojni jedan od četiri trgovca "minira" dogovor, pozivajući se na to da njihova tvrtka iz jednog sustava i imena prelazi na drugi, hijerarhiju čini niz regionalnih direktora i drugo pa je teško sve usuglasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada jedan poslodavac ne pristaje, neće ni drugi jer svi žele iste pozicije rada. Inicijativu smo htjeli provesti zajedno s Vrpoljem, no i ondje je bio "miner". Nastavljamo s traženjem dogovora svih oko neradne nedjelje'', poručio je načelnik Josip Jakobović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo