tisuće čekaju u Dobovi, Šentilj prepun / U Sloveniju u dva tjedna prešlo sto tisuća migranata: Austrija i dalje prima izbjeglice, unatoč teškoćama

Image
Foto: AP

U slovenskim prihvatnim centrima trenutačno je 7862 izbjeglica i migranata, najviše u tranzitnom centru u Šentilju, gdje ih je skoro 4300

29.10.2015.
8:40
AP
VOYO logo

Broj migranata i izbjeglica koji su u zadnja dva tjedna ušli u Sloveniju danas je prešao sto tisuća, pa ih je do četvrtka u 6 sati bilo evidentirano ukupno 102.752, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova. 

Do sada je evidentiran i izlazak njih preko 75.000 u Austriju koja ih, unatoč teškoćama u svojim sabirnim centrima uz granicu, i dalje prima. Slovenska policija ne daje posebno objašnjenje vezano uz razliku između broja izbjeglica koji je ušao i onog koji je izišao iz Slovenije, ali tvrdi da su podaci izvedeni iz službenih evidencija ulazaka i izlazaka. No, jednom kad su službeno registrirani, izbjeglice se mogu u načelu slobodno kretati. Zato se može pretpostaviti da je jedan dio njih prešao u susjedne zemlje mimo protokola, preko zelene granice ili sredstvima javnog i privatnog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema jutrošnjem stanju, u slovenskim prihvatnim centrima trenutačno je 7862 izbjeglica i migranata, najviše u tranzitnom centru u Šentilju, gdje ih je skoro 4300.

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Miro Cerar

(Nel Pavletic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLOVENSKE OPCIJE /

Cerar: 'Ako zatreba, podići ćemo ogradu na granici s Hrvatskom!'; oporba kontrira: 'Podigni je odmah!'

Premijer Miro Cerar jučer je nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio da je spreman učiniti sve za zaštitu nacionalnih interesa, te da nije isključeno niti postavljanje prepreka i ograde na zelenoj granici s Hrvatskom ako se ne bi ispoštovali dogovori s nedjeljnog mini-summita o izbjegličkoj krizu u Bruxellesu, a riječ je o mjerama koje bi privremeno smanjile izbjeglički val prema srednjoj i zapadnoj Europi.

Ljubljansko "Delo" danas u analitičkom izvješću iz Njemačke navodi da se kancelerka Merkel svojim zemljacima i dalje trudi objašnjavati kako je Njemačka velika država koja može integrirati sve izbjeglice iz Sirije i ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka pa će ih nastaviti primati, ali da se sve više suočava s otporima pa i u vlastitoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjednik "Demokracija" blizak oporbenom lideru Janezu Janši navodi, međutim, u svom današnjem uredničkom komentaru da Cerarova vlada koja se suočava s izbjegličkim valom djeluje presporo i ugrožava ostanak Slovenije u schengenskom prostoru. Tvrdi također da je problem Njemačke što Turska i Grčka migrantski val koriste kao sredstvo ucjene Berlina, kako bi osigurali svoje interese, Grčka u vezi svoje prezaduženosti jer želi otpisivanje dijela duga, dok Turska od Njemačke očekuje ubrzanje svojih pristupnih pregovora s Europskom unijom. Njemačkoj prijete da će u suprotnom slučaju i dalje prema srcu Europe usmjeravati izbjeglički val, što EU ugrožava "u njenim temeljima", tvrdi slovenski oporbeni tjednik.

U Hrvatsku ušlo nešto manje od 280 tisuća migranata

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Foto: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 276. 844 migranta, a u četvrtak do 9 sati 2.861 migrant, potvrdio je novinarima u Opatovcu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović, koji je rekao i da su iz Tovarnika prema Sloveniji već otišla četiri vlaka s izbjeglicama, a puni se i peti.

Trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu oko 500 osoba, a i dalje se očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džigumović je izvijestio da je tijekom srijede u Hrvatsku,  preko područja Bapske, ušlo oko 6.700 izbjeglica i migranata.

"Priljev sa Bapske se odvija normalno. Kako koja skupina uđe, autobusima ih prevozimo u prihvatni centar u Opatovac, a iz njega prema Sloveniji", rekao je Džigumović dodajući da su od ponoći sa željezničkog kolodvora u Tovarniku otišla četiri vlaka s izbjeglim osobama, a puni se i peti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema čekanja i zastoja. Ovdje u Opatovcu se registriraju i dobiju potrebnu pomoć", naveo je rekavši kako više iz Tovarnika ne idu velike kompozicije vlakova nego sada vlakovi prometuju češće, ali s manje vagona u koje se maksimalno može smjestiti oko tisuću osoba.

"Sve je to stvar dogovora i suradnje koja sa Slovenijom, ali i sa Srbijom ide dosta dobro",ocijenio je Džigumović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo