očekuju se novi val migranata / U Splitu održan znanstveni skup o regiji: 'Susjedstvo Hrvatske vrlo je nestabilno i problematično'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jadranka Polović s Visoke škole komunikacijskih tehnologija u Splitu istaknula je kako je susjedstvo Hrvatske nestabilno te bi moglo biti izvor novih poteškoća

23.10.2015.
18:20
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji 'Europa regija i Mediteran. Kamo ide Hrvatska?' održanoj u Splitu u petak, istaknuto je kako se može očekivati novi val migranata na europski kontinent i ocijenjeno da migrantska kriza pokazuje kako Europa nema svoju vanjsku politiku.

"Ja mislim da su cijela Europa, a posebice Hrvatska, taoci politike velikih država koje su vodile nedogovornu vanjsku politiku i sada, kada su se pojavili migranti, cijela Europa mora snositi taj problem“, istaknuo je Mark Gjidara, profesor emeritus pariškog sveučilišta Pantheon Assas. On ne isključuje niti mogućnost sukoba u Europi zbog migranata koji će, kazao je, nastaviti dolaziti.

Neven Šimac iz Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje je istaknuo kako problem migranata u Europi treba rješavati u duhu solidarnosti u većoj mjeri no što je to do sada bio slučaj. Po njegovu mišljenju, zemlje koje žele prihvatiti azilante zbog potrebe za radnom snagom, trebaju organizirati i njihov prijevoz.

"Još nije prekasno da se kaže: 'ja ću regrutirati one kojima želim dati azil na licu mjesta', to znači u Turskoj, Libanonu i Jordanu, ja ću regrutirati svoju novu radnu snagu na tim mjestima i onda ću ih prebaciti u nekim ljudskim uvjetima, a ne da ljudi gaze Sutlu i utapaju se kod Lampeduze'“, rekao je Šimac.

Jadranka Polović s Visoke škole komunikacijskih tehnologija u Splitu istaknula je kako je susjedstvo Hrvatske nestabilno te bi moglo biti izvor novih poteškoća.

"Mi u regiji imamo veliki problem, a to su dva protektorata - Bosna i Hercegovina i Kosovo. To su vrlo nestabilne sfere preko kojih se širi islamski džihad i Hrvatska treba biti vrlo oprezna zbog turizma“, rekla je Polović.

Organizatori međunarode znanstvene konferencije 'Europa regija i Mediteran. Kamo ide Hrvatska?' su zagrebački Institut za Europske i globalizacijske studije, Institut za migracije i narodnosti i Fakultet političkih znanosti te splitski Filozofski i Pravni fakultet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo