Puno nelogičnosti / U sustavu plaća u javnom sektoru vlada kaos: Šest različitih pozicija za tajnike, čak 18 za inspektore

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

u javnom se sektoru plaće isplaćuju na temelju više od 300 propisa i 567 dodataka

21.12.2019.
18:57
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Državni ured za reviziju je jučer Saboru i Državnom odvjetništvu dostavio 121 izvješće o reviziji korisnika proračuna u prošloj godini. Poseban naglasak stavili su na centralni obračun plaća (COP) čije korištenje ocjenjuju samo djelomično učinkovitim, a za njegovu je uspostavu do sada potrošeno 105 milijuna kuna.

Ipak, sporan nije sam informacijski sustav COP, već kaos koji vlada u sustavu plaća u javnom sektoru u kojem su plaće, uglavnom zbog raznih dodataka, različito plaćeni za iste tipove posla, piše Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hrvatskom javnom sektoru se plaće isplaćuju na temelju više od 300 propisa, tri osnovice te 567 dodataka. Zanimljivo, često je značaj dodataka za ukupni iznos plaće neusporedivo veći od važnosti osnovice jer dodaci čine veći dio plaće.

„Plaće u osnovi ne ovise toliko o koeficijentima, koliko o dodacima. U cijelom je sustavu puno nelogičnosti, pa tako, primjerice, imamo šest različitih pozicija za tajnike i čak 18 za inspektore. Preporuka je da se stvori koordinacijsko tijelo za plaće koje bi bilo ustrojeno ili pri Ministarstvu financija ili pri Ministarstvu uprave te da se tako unese red u sustav plaća“, rekli su iz Državnog ureda za reviziju te dodaju kako bi „cilj trebao biti jednaka plaća za jednaki rad“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim izvješćima dotaknuli su se i političkih te nezavisnih zastupnika. Točnije, objavili su 45 o političkim strankama i šest o neovisnim zastupnicima. Najčešće nepravilnosti u slučaju političkih stranka tiču se računovodstvenog poslovanja, blagajničkog poslovanja te krivog evidentiranja poslovnih događaja.

Stoga je državna revizija političkim strankama i nezavisnim zastupnicima dala ukupno 210 naloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizom područja visokog rizika – područje donacija – državni revizori zaključili su da nije bilo aktivnosti koje bi ukazale na neetično djelovanje, odnosno sa situacijama u kojima se dobavljači istodobno pojavljuju i kao donatori.

Revizori su se pozabavili i poslovanjem 24 lučke uprave. Najgore je pritom prošla Lučka uprava Opatija - Lovran - Mošćenička Draga, kojoj su dali nepovoljno mišljenje, piše Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo