pijavica potopila plivaricu / U teškoj havariji potonula plivarica. Supruga ribara: 'Nije nam žao broda, važno je samo da su se svi spasili'

Posada je uspjela s broda skinuti mali čamac za spašavanje u koji se uspjelo 'potrpati' čak njih sedam!

27.9.2022.
19:32
VOYO logo

Jako grmljavinsko nevrijeme jutros je prohujalo zadarskim područjem. Pijavica koja se pojavila kod otoka Iža doslovno je potopila ribarski brod. Posada od 7 članova uspjela se spasiti - jer je kopno relativno blizu.

Riječ je o brodu Atlantu, dugom gotovo 18 metara koji se sada nalazi na dubini od 60 metara. Isplovio je jutros iz Kukljice na otoku Ugljanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neko vrijeme je plovio ispred Sali i Žmana na Dugom otoku, a potom krenuo natrag u Kukljicu. Signal automatskog identifikacijskog sustava mu je prestao raditi u blizini punte Parde, najjužnijeg rta otoka Iža gdje ih je najvjerojatnije sustigla pijavica.

Image
'UOČENO MANJE ONEČIŠĆENJE' /

Kod otoka Iža potonula plivarica, sedam članova posade neozlijeđeno

Image
'UOČENO MANJE ONEČIŠĆENJE' /

Kod otoka Iža potonula plivarica, sedam članova posade neozlijeđeno

Više informacija o havariji doznali smo i od supruge ribara Šime Blagdana, čiji je brod potopljen. Kazala je kako se jutros čula sa suprugom 15-ak minuta prije havarije, te da je tada sve bilo u redu. Suprug je bio u povratku kući...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga nije znala što se događa. On se javio s nepoznatog telefona, odnosno s nepoznatog broja mobitela - jer su svi mobiteli posade bili smočeni u akciji spašavanja.

Prema svjedočenju jednog mornara, oni su se nalazili na plivarici kada je došao strahovit nalet vjetra i pojavila se strašna pijavica. To je brod podiglo od mora i nagnulo ga na stranu. Svi spremnici za ribu nagnuli su se na jednu stranu i to je zapravo prevagnulo da se brod potopi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su s broda uspjeli skinuti mali čamac za spašavanje. Svih sedam članova posade uspjelo se u tom trenutku "potrpati" u njega.

Gospođa Ingrid kaže da im nije žao broda - da je važno samo da su se svi spasili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretan događaj komentirao je i kapetan zadarske Lučke kapetanije Alen Rukavina.

"Svaki ribarski brod u svom sastavu ima dvije pomoćne brodice. Osobe su se prekrcale na jedan od tih i putem njih su evakuirani na kopno", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je brod sada pod morem, na dubini od otprilike 60 metara.

"Vlasniku je dan nalog da se osigura vađenje ili saniranje količine goriva koja se nalazi na brodu. U ovom trenutku je utvrđeno kako je na njemu 3500 litara dizel goriva. To će se izvršiti zajedno s roniocem, koji će utvrditi na koji način najefikasnije sanirati tu opasnost koja prijeti okolišu", objašnjava kapetan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno nikakvog onečišćenja uljima nema - postoje samo nekakva onečišćenja zbog alata koja se nalaze na ribarskom brodu, kazao je Rukavina.

Za to vrijeme, u Zadru je ponovno krenulo loše vrijeme...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo