Na pet katova / U tijeku je gradnja prve Dječje kuće u Hrvatskoj: 'Poseban je gušt raditi za djecu'

50 do 70 radnika radi sedam dana u tjednu jer se bliži rok

14.1.2020.
17:22
VOYO logo

U sklopu projekta Europska prijestolnica kulture riječki će mališani prije ljeta dobiti svoje carstvo na pet katova za kreativno učenje i igru. Kako bi se to ostvarilo, u punom je jeku gradnja prve Dječje kuće u Hrvatskoj.  

Sadržaje zajedno pripremaju tri kulturne ustanove: Art kino, Gradska knjižnica i Gradsko kazalište lutaka s partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na gradilištu buduće Dječje kuće radi se punom parom. 50 do 70 radnika radi sedam dana u tjednu jer se bliži zadani rok.

"Poseban je gušt raditi za djecu na ovom važnom objektu. Trenutno radimo kanale za elektrokabele", rekao je Zlatko Marušić, radnik na gradilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrada od crvene cigle stara oko 130 godina pretvara se u dječje carstvo gradnjom kuće u kući. Naime, pri rekonstrukciji su ostavljeni samo vanjski zidovi.

"Grubi građevinski radovi su u potpunosti završeni, trenutno se izvode obrtnički radovi, sada je završeno 60 posto zgrade“, izjavio je voditelj gradilišta Dječje kuće Borna Večenaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za dovršetak je polovica ožujka kada slijedi opremanje budućega žarišta znanja i kreativnosti.

"Ovdje će djeca moći učiti i razvijati svoje kompetencije s područja filmske umjetnosti,  glazbe... Mi djecu zapravo učimo da je čitati dobro, želimo dakle tu naviku vratiti u svakodnevni život djece", izjavila je voditeljica programskog pravca Dječje kuće Jelena Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz prvi i drugi kat proteže se višenamjenska kinodvorana, a na trećemu je Dječji odjel Gradske knjižnice. Nema sumnje tko će ovdje stasati.

"Neka nova riječka pamet, neka nova riječka kreativnost, buduće umjetnice i umjetnici, ja bih rekla: riječka budućnost", poručila je Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Impresivan prostor imat će pet etaža.

"Mislim da će se kvaliteta odrastanja klinaca u Rijeci povećat beskonačno otvorenjem Dječje kuće", rekao je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nju, tu će biti muzeji i gradska knjižnica. Donedavno zapušten kvart s oronulim industrijskim naslijeđem, s više od 250 milijuna kuna pretvara se kulturni centar grada.

"Od čega je oko 100 milijuna kuna financirano iz europskih fondova, desetak milijuna kuna iz državnog proračuna, a ostalo naravno iz gradskog proračuna", izjavio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time, hvale se u Rijeci, ovaj kompleks predstavlja najveću investiciju u području kulture u Hrvatskoj.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo