Tužna hrvatska stvarnost / U trgovinama uvozne jabuke, za naše domaće tamo nema mjesta! Naši voćari s njima hrane divljač

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Proizvodnja jabuka koštala ih je 1,20 do 1,46 po kilogramu, a otkupljivači nude smiješne cijene. Za kilogram jabuke nudi se 1,20 do 1,30 koliko se danas nudi za pšenicu

18.7.2019.
12:18
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

"Da ne propodanu, prvu klasu jabuka davao sam i za 20 lipa po kilogramu kao industrijsku. Više od 60 tona, a kako ih nitko ni tako više ne želi, jer trgovački lanci su zatrpani uvoznima, prije nekoliko dana sa 60-ak tona nahranio sam divljač",
priča za Večernji list mladi voćar Matija Mihalj, koji lanjsku sezonu jabuka nema po ćemu dobrome pamtiti. 

Jabuka vrijedi koliko i pšenica

Izniman lanjski urod jabuka, oko 120 tisuća tona ukupno, od čega oko 80.000 tona konzumne, na neorganiziranom hrvatskom tržištu voćarima je samo problem. U nedostatku berača, potom niskih otkupnih cijena, između 10 i 30 posto, ostalo ih jeneubrano na stablima, dok je Matija petinu svog uroda od oko 730 tona s 25 ha dao na skladištenje u hladnjače. Nakon što prođe sezona u kojoj su cijene jabuka obične najniže, voćari narednih mjeseci za uskladištenu robu mogu dobiti iše. No, ne i ove godine.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodnja jabuka koštala ih je 1,20 do 1,46 po kilogramu, govori Matija, a otkupljivači im nude smiješne cijene. Za kilogram jabuke nudi se 1,20 do 1,30 koliko se danas nudi za pšenicu.

"Jabuku sam u ožujku, i to vrhunsku 1. klasu, tražio za svega 1,11 kuna, no ispada da sam dobro i prošao. Neki moji kolege su dobivali i 1,05, čak i 0,95 kuna za kilogram", priča on, ističući kako mu je krajem lipnja pak istekao ugovor za hladnjaču, a kako je bilo evidentno da se produljenje ugovora ne isplati, jabuke se završile u lovištima oko Darde i Budinaca. I ne samo njegove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se svuda prazne hladnjače i pripremaju za novi urod. A u trgovačkim centrima u oči bodu uvozne jabuke. Tek nešto sitno domaćeg idareda, a pink crips, delišes i jongaold jedemo friške iz Italije, Slovenije, Austrije. 

I sada je tužna slika u hrvatskim dućanima pa tako i u Plodinama koje najmanje cijene domaće voćare, rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice. Svi drugi i Konzum i Lidl i Kaufland imaju više domaće. U hladnjačama tako stoji još oko 1500 tona kvalitetne jabuke koja bi se, sa nema uvozne, prodala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez profita odlazimo u propast

"Nijedna uređena država, Austrija, Njemačka... u sezoni domaće neće pustiti ni kilograma uvozne, dok u Hrvatskoj uvoznici i trgovci, kojima je država svojedobno subvencionirala i kupnju kamiona i gradnju hladnjača, s njima ruše cijenu domaćim proizvođačima. Ne zaradi li voćar barem 10-15% od prodaje svoga uroda, ne može opstati, a mi ostvarujemo gubitke otkako je Hrvatska ušla u EU" govori za Večernji list voćar Frane Ivković koji je svojih 50 hektara već stavio na bubanj. I čeka da dođu kinezi i počnu proizvoditi jabuke, i sok, sa svojom radnom snagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo