Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
mayer za rtl danas

U trgovine, bolnice i kafiće samo s Covid potvrdama? Epidemiologinja HZJZ-a: 'Cilj nije svakodnevno testiranj...

Stožer razmišlja o potpunom ukidanju epidemioloških mjera u trgovačkim centrima, ali bi u njih mogli ući samo građani s COVID potvrdom

Ilija Radić/ 3.7.2021. u 18:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ništa bez Covid potvrde - ni u bolnice, ni u šoping centre, ni u javne ustanove. Covid potvrda otvara sva vrata. A do nje ćete jedino ako ste cijepljeni, preboljeli koronu ili imate negativan rezultat testa na virus. To bi trebalo omogućiti povratak starim navikama, a Vladin cilj je da se cijepi što više ljudi.

Korak smo bliže da maske postanu prošlost. Ali samo za one koji poštuju pravila. Stožer razmišlja o potpunom ukidanju epidemioloških mjera u trgovačkim centrima, ali bi u njih mogli ući samo građani s COVID potvrdom. Takva ideja podijelila je kupce.

"Mislim da je to bilo skroz očekivano jer koliko vidim i u drugim zemljama to se događa, tako da bi me iznenadilo da se to kod nas nije uvelo. Ja osobno jesam cijepljena. Što se mene tiče to ne predstavlja nikakav problem", kaže Zagrepčanka Sara Mihaljević.

"Bezveze mi je to stvarno. Nepotrebno. Mislim da neće pomoći", kaže Karla Rožanković

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrata trgovine kao portal u staro normalno

Vrata trgovačkog centra uskoro bi mogla postati portal u staro normalno. Kada prođete kroz njih uskoro vam više neće trebati zaštitne maske, neće se kontrolirati razmak među posjetiteljima i neće se ograničavati broj ljudi. Za proći kroz njih trebat će vam COVID potvrda, a svi oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus morat će se testirati. 

Građani o opciji testiranja za svakodnevni odlazak u trgovine opet podijeljeni. "Pa ne znam. Ako dođe do situacije da se baš treba, onda bih napravio to", kaže Zagrepčanin Marko Gospodnetić. "Ma je, sigurno, sve mi se žuri. Sve više smo počeli kupovati preko interneta, tako da navika šetanja po šoping centrima je stvarno sve manja i manja", kaže Zagrepčanka Sandra Marić Buljat

Ugostiteljski objekti, bolnice, javne ustanove...

Takva odluka odnosila bi se i na ugostiteljske objekte, bolnice i javne institucije u kojima cirkulira veliki broj ljudi. Kome bi se česta testiranja naplatila, u Stožeru još nisu definirali. No, naglašavaju da cilj nije svakodnevno testiranje nego cijepljenje što većeg broja građana.

"Ako ljudi idu svaki dan u šoping centre, restorane, kafiće, bolnice... Sva takva mjesta javnog okupljanja, gdje očekujemo veći broj ljudi, ideja je jedna da se testira ako nemamo COVID putovnicu. A sve to skupa bi izbjegli cijepljenjem", kaže epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što kažu sindikati i udruge pacijenata?

Na najave redovitog testiranja, kako korisnika, tako i zaposlenika javnih institucija, te prijedloge poduzetnika o penalizaciji onih koji se ne cijepe iz Sindikata državnih službenika ne gledaju blagonaklono.

"...sve dok je cijepljenje protiv bolesti COVID-19 dobrovoljno, osobe koje se nisu cijepile ne smiju biti izložene pritiscima, kao ni trpjeti bilo kakve štetne posljedice. Također je zakonski propisano da se nakon obavljenog rada isplaćuje plaća!", poručuju iz Sindikata državnih službenika. 

Najavu strože kontrole onih koji ulaze u bolnice, kako pacijenata tako i svih zaposlenika,  pozdravljaju iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

"Bolnice i jesu mjesto u koje dolaze pacijenti koji su i sami na neki način ugroženi i bolnice moraju osigurati potpunu zaštitu svim pacijentima i svim građanima koji ulaze u takve ustanove", kaže predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj je dosad s dvije doze cijepljeno 37 posto građana što nije ni blizu ciljanih 50 posto. Idući korak u pokušaju povećavanja procijepljenosti, čini se, bit će izbor - ili se cijepi, ili ostani doma.

Ilija Radić/ 3.7.2021. u 18:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču