kolaps zdravstvenog sustava / U tri godine 157 tisuća manje zdravstvenih iskaznica, a troškovi veći za gotovo 700 milijuna kuna!

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podaci iz izvještaja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jasno pokazuju da napredovanje istim smjerom u hrvatskom zdravstvu neće biti moguće

30.4.2018.
12:54
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zdravstveni sustav u posljednje tri godine bilježi velik nesrazmjer po pitanju broja osiguranih građana i troškova sustava, piše Večernji.hr.

Naime, u spomenutom razdoblju u broj građana sa zdravstvenom iskaznicom smanjio se za 157.000, dok je sustav u istom periodu potrošio 692 milijuna kuna više! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su to koji potvrđuju ranije najave i upozorenja europskih institucija da je takvo zdravstvo neodrživo – starenje stanovništva, iseljavanje, sve manje radno aktivnih koji financiraju isti taj sustav, a istovremeno rast troškova zbog duljeg životnog vijeka i naprosto skuplje medicine.

Podaci iz izvještaja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jasno pokazuju da napredovati istim smjerom u hrvatskom zdravstvu neće biti moguće; 1. ožujka ove godine HZZO je imao 4,168 milijuna osiguranika, dok je 2017. godinu završio sa 76 tisuća osiguranika više. Dakle, 76 tisuća manje ljudi s hrvatskom zdravstvenom iskaznicom u samo tri mjeseca!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pad broja osiguranika HZZO-a uzrokovan je prvenstveno povećanim iseljavanjem stanovništva proteklih godina, a zatim i negativnim prirodnim prirastom. A s druge strane, na rast troškova zdravstva također utječe demografija, konkretno – starenje stanovništva, zbog čega dolazi do povećane potrebe za zdravstvenim uslugama. Drugi najveći razlog rasta troškova u zdravstvu kontinuirani je rast cijena moderne medicinske tehnologije (lijekova, novih uređaja i metoda itd.), za koje se na svjetskoj razini procjenjuje da rastu po stopi od 5 do 8 posto godišnje", prokomentirao je situaciju Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo