Vrhunac napetosti na istoku / U Ukrajini proglašeno izvanredno stanje, a vojska je mobilizirana: Je li to kraj diplomacije i početak rata?

Rusija je Agresor, rekao je sinoć američki predsjednik Joe Biden, i stopirao njihovu trgovinu, banke i oligarhe bliske Kremlju

23.2.2022.
20:15
VOYO logo

U Ukrajini se očekuje proglašenje izvanrednog stanja, a vojska je mobilizirana. Američko-ruski sastanak od kojeg se puno očekivalo je otkazan. Je li to zbogom diplomaciji?

Neoznačeni tenkovi i kamioni za koje se sumnja da su ruski stigli su u Donbas. U cijeloj se Ukrajini, osim Donjecka i Luganska, proglašava izvanredno stanje, ako to odobri parlament.

"Izvanredno stanje uključivat će pojačano održavanje javnog reda i sigurnosti kritične infrastrukture. Može uključivati ​​ograničenja određenih vrsta prijevoza i dodatne provjere prijevoza. Uz to, može uključivati ​​i kontrolu dokumenata pojedinaca", kazao je Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik je naredio mobilizaciju vojske u rezervi i pozvao sunarodnjake da napuste Rusiju.

"Samo ja i naša vojska uistinu razumijemo razloge ovih jasnih koraka koje ćemo poduzeti kako bismo osigurali obrambeni kapacitet i sigurnost naše zemlje. I, vjerujte mi, spremni smo na sve", izjavio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
novo upozorenje /

Veliki hakerski napad na Ukrajinu! Napadnute stranice ukrajinskih institucija, a SAD upozorava da invazija kreće za 48 sati

Image
novo upozorenje /

Veliki hakerski napad na Ukrajinu! Napadnute stranice ukrajinskih institucija, a SAD upozorava da invazija kreće za 48 sati

U samoproglašenoj republici Lugansku pucnjava ne staje.

Bili Rusi ili Ukrajinci, tuga i strah su golemi jer moraju napustiti svoj dom.

Jedna od tih granata pogodila je elektranu u gradu Šastiji. U drugoj paradržavi Donjecku, zastave na balkonima proruskih građana. Vjeruju da će im priznanje Rusije donijeti mir i bolji život.

"Sve će biti bolje. Barem će naša djeca imati svjetliju budućnost", rekla je Tamara iz Donjecka.

No, sankcijama su ih blokirale zapadne saveznice. Rusija je Agresor, rekao je sinoć američki predsjednik Joe Biden, i stopirao njihovu trgovinu, banke i oligarhe bliske Kremlju.

"Nema opravdanja za ovo. Daljnji ruski napad na Ukrajinu ozbiljna su prijetnja u danima pred nama. A ako Rusija nastavi, odgovornost snosi samo i jedino Rusija", izjavio je Joe Biden, predsjednik SAD-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa je odgovorila crnom listom. Na njoj svi zastupnici, njih 351, ruske Dume koji su podržali odcjepljenje ukrajinskih regija.

"Donositelji odluka odgovorni za prijetnje Ukrajini, subjekti koji ih financijski ili materijalno podržavaju ili imaju koristi od njih, oni u obrambenom sektoru jer su igrali ulogu u akcijama invazije i destabilizacije", kazao je Josep Borell, visoki predstavnik Europske unije. 

Unatoč sankcijama, Vladimir Putin ne popušta. Dapače, traži međunarodno priznanje Krima. I na dan branitelja domovine, kada Rusi slave odvažnost, Putin odvažno poručuje.

"Naša zemlja je uvijek otvorena prema izravnom i iskrenom dijalogu i spremna tražiti diplomatska rješenja za najsloženija pitanja. Ali želim ponoviti da su interesi Rusije i sigurnost naših ljudi neosporan prioritet", poručio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

No za dijalog više nije spreman SAD. Sastanak Putin-Biden-Macron, kao i onaj između američkog tajnika i ruskog ministra, otkazani su.

"Sada kada vidimo da invazija počinje, jasno je da je Rusija odbila diplomaciju. U ovom trenutku nema smisla nastaviti s tim sastankom", kazao je Anthony Blinken, američki državni tajnik.

Je li to kraj diplomacije, i početak rata, na potezu je ruski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo