odavanje počasti / U Virovitici obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, na Mirogoju Božo Petrov položio vijence

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ispod dvojezične ploče, na hebrejskom i hrvatskom jeziku, podignutoj 1996., na sadašnjoj zgradi prodavaonice Borovo, u središtu grada, odana je počast žrtvama

27.1.2017.
14:41
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Paljenjem šest svijeća u spomen na šest milijuna žrtava holokausta na mjestu gdje se do 1942. nalazila sinagoga u Virovitici, u  petak je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Ispod dvojezične ploče, na  hebrejskom i hrvatskom jeziku,  podignutoj 1996., na sadašnjoj zgradi prodavaonice Borovo, u središtu grada, počast žrtvama odali su članovi Židovske općine Virovitica, predstavnici Grada Virovitice i gradonačelnik Ivica Kirin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se diljem Europe obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust, na dan kada je 1945. oslobođen koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke", podsjetio je Željko Weiss iz Židovske općine Virovitica.

Naglasio je kako je u logor deportirano više od milijun i 300 tisuća ljudi iz cijele Europe, najviše Židova, među kojima i nekoliko članova njegove obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakoj se žrtvi treba nakloniti bez razlike. Na žalost, od tada su se dogodili brojni zločini, kao što se i danas događaju, pred očima suvremenog svijeta. Ne ponovilo  se", rekao je Weiss te zahvalio virovitičkoj gradskoj vlasti što svake godine obilježi Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

A u Zagrebu je predsjednik Sabora Božo Petrov položio vijenac kod skulpture Mojsije na židovskom dijelu groblja na Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

FOTO: (Petar Glebov/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo