ISPLAĆUJE EUROPSKA KOMISIJA / U Zagreb stiže 88,9 milijuna eura: Riječ je o najvećem predujmu u povijesti Fonda solidarnosti

Image
Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Najveći dopušteni iznos predujma povećan je s 30 milijuna na 100 milijuna eura

11.8.2020.
12:57
Emica Elveđi/PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija najavila je danas prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj u vrijednosti od 88,9 milijuna eura u okviru Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

Image
105 ZA /

Samo jedan zastupnik protiv: Zakon o obnovi Zagreba od potresa ide u drugo čitanje

Image
105 ZA /

Samo jedan zastupnik protiv: Zakon o obnovi Zagreba od potresa ide u drugo čitanje

Hrvatska će u narednim danima primiti taj predujam, do sad najviši ikad isplaćen iz FSEU-a, a time se podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu te ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska i njezin glavni grad pretrpjeli su jednu od najtežih prirodnih katastrofa u preko sto godina, koja je prouzročila velike štete i poremećaje, a pogodila je u trenutku kada se populacija već morala nositi s pandemijom koronavirusa i ograničenjem kretanja. Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima'', kazala je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Nakon potresa u Zagrebu, aktiviran je Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi se hitno odgovorilo na situaciju: šatori, kreveti, grijalice i vreće za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije brzo su otpremljeni u pogođena područja. Komisija je pružila potporu i u operacijama spašavanja i procjene štete putem EU usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus, piše Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je zatim 11. lipnja, unutar propisanog roka od 12 tjedana nakon katastrofe, podnijela puni zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a. U okviru Fonda pruža se financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Otkad je osnovan, 2002., taj Fond se koristilo za 88 katastrofa različite prirode, kao što su poplave, šumski požari, potresi, oluje i suše. Dosad su 24 zemlje  - 23 države članice i jedna zemlja pristupnica - dobile potporu, neke od njih više puta, u ukupnom iznosu od 5,5 milijardi eura.

U sklopu odgovora EU-a na pandemiju koronavirusa i s njom povezanu javnozdravstvenu krizu, FSEU se odnedavno primjenjuje i na teške javnozdravstvene krize, a najveći dopušteni iznos predujma povećan je s 30 milijuna na 100 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo