najčešća fobija / U zagrebačkoj Zračnoj luci i ove se godine održava tečaj za sve koji se boje letjeti u zrakoplovu

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Riječ je o jedinom takvom specijaliziranom tečaju u regiji, čime je zagrebačka zračna luka stala uz bok najvećim europskim metropolama, poput Londona i Berlina

27.1.2017.
10:48
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Sve osobe koje se bore sa strahom od letenja u zrakoplovu imat će i ove godine priliku sudjelovati u tečaju oslobađanja straha od letenja, koji će se održati u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman4. veljače.

Riječ je o jedinom takvom specijaliziranom tečaju u regiji, čime je zagrebačka zračna luka stala uz bok najvećim europskim metropolama, poput Londona i Berlina, gdje se ovakvi tečajevi održavaju već više od 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sedam godina održavanja, tečaj je pohađalo nekoliko stotina polaznika, a njegova uspješnost iznosi 96 posto, ističu organizatori.

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija jer ga osjeća čak 64 posto žena i 34 posto muškaraca. Poput drugih fobija i strah od letenja je subjektivan, uzrokovan najčešće strahom od gubitka ili odvajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivost je da se strah javlja kasnije u životu, čak i u tridesetim godinama, i to nakon što je osoba bezbrižno letjela bezbroj puta. Povod strahu može biti rođenje djece, a kod nekih i traumatično iskustvo tijekom leta, poput turbulencija i slično.

Tečaj se sastoji od predavanje stručnjaka iz različitih područja, psihologa, kabinskog osoblja, pilota i meteorologa. Polaznici uče različite tehnike opuštanja te se upoznaju s procesom letenja i zvukovima u zrakoplovu kako bi se izvor straha detektirao, a potom, u većini slučajeva, nestao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon predavanja, koje drže stručnjaci koji su prošli specijalnu obuku u Londonu, slijedi i primjena naučenog na letu jet zrakoplovom. Polaznici i tada imaju stručnu pomoć jer im kabinsko osoblje tijekom leta objašnjava doslovno svaki šum.

Ove godine, posljednji puta, polaznici će poletjeti sa starog terminala zagrebačke zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve informacije o tečaju zainteresirani mogu naći na Internet stranici strahodletenja.com.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo