PAO KORONAPROFITER / U zagrebačkom kafiću skrio 24 ukradena respiratora iz Švedske: 'Govorimo o ukupnoj vrijednosti od 350 tisuća eura'

Zagrepčaninu prijeti zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina, a različiti slojevi korona-profiterstva sve se češće otkrivaju diljem svijeta

8.5.2021.
18:30
VOYO logo

Dok se nastavlja trend pada broja novozaraženih, pada i sve više koronaprofitera. U zagrebačkom kafiću policija je pronašla 24 ukradena respiratora iz Švedske koje je 25-godišnji mladić planirao preprodati i tako masno zaraditi.

Zagrepčaninu prijeti zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina, a različiti slojevi korona-profiterstva sve se češće otkrivaju diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24 respiratora naručio je iz Švedske i smjestio ih kafić u Zagrebu, nadajući se kako će ih uspjeti preprodati. No, plan 25-godišnjeg zagrepčanina - nije uspio. 

"Kad bi Švedska humanitarno dala te respiratore, to bi bilo okej, ali ovako da je netko pokušao zaraditi na tome - nije dobro, nije dobro", kaže Luka Tokić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodarstvo nam je slabo, posla nema... Na neki način bi se to moglo opravdati, ali ne na ljudski život da se ugrozi", dodaje Danijela Juriški iz Zagreba.

Zahvaljujući međunarodnoj suradnji - zagrebačka policija počinitelja je uspjela preduhitrititi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege s Medveščaka su provele kriminalističko istraživanje i potvrdili sumnju da je tijekom ožujka on preko jednog trgovačkog društva, govorimo iz Republike Kosovo za svoje trgovačko društvo iz Zagreba gdje je on odgovorna osoba i direktor, nabavio 24 respiratora iz Kraljevine Švedske. Govorimo o ukupnoj vrijednosti od 350 tisuća eura", kazala je glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti.

Image
znao da su ukradena /

Mladić uvezao 24 ukradena respiratora: Nabavio ih u Švedskoj, zatim skrivao ih u ugostiteljskom obrtu u Zagrebu

Image
znao da su ukradena /

Mladić uvezao 24 ukradena respiratora: Nabavio ih u Švedskoj, zatim skrivao ih u ugostiteljskom obrtu u Zagrebu

Protiv njega je podignuta kaznena prijava, a općinsko državno odvjetništvo preuzet će daljnji postupak. Prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina zbog kaznenog djela prikrivanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da policija i sve naše institucije imaju metode prevencije. Ja se bavim prevencijom u medicini, u zdravstvu, dakle to nije moje područje rada - ja vjerujem da aktivnosti u tom smjeru postoje i da se one provode", istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Kako ne bi došlo do kaznenih radnji prilikom distribucije cjepiva, policija je tako još krajem prošle godine prve doze u Rijeci pratila pod posebnim mjerama zaštite - i uz duge cijevi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A uhićenja zbog covid profiterstva nisu rijetkost u svijetu. Vlasnik kalifornijskog kafića uhićen je zbog preprodaje lažnih covid potvrda o cijepljenju za 20-ak dolara. 

"Tajni agenti s našom jedinicom za posebne operacije uspjeli su kupiti više kartica u travnju. Kao rezultat toga, primijetili smo i nekoliko prodaja lažnih potvrda za COVID-19 cijepljenje drugim pokroviteljima", rekao je zamjenik šefa Odjela za kontrolu alkoholnih pića u Kalifoniji Luke Blehm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je više onih koji na pandemiji pokušavaju zaraditi - tako se na dark webu - skrivenoj strani interneta, nerijetko pronalaze cjepiva protiv koronavirusa i covid putovnica. A tajnost krijmčarima olakšavaju i transakcije u kriptovalutama. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo